Waarom mijn favoriete winkels hun deuren moesten sluiten…

En wat dit zegt over de veranderingen in de winkelstraten en ons koopgedrag

Na het lezen van de laatste blog van Gertjan Slob over het verhaal achter de verdwenen winkels werd ik overvallen door een melancholische bui. Ik dacht terug aan mijn jeugd en de winkelketens die mij vormden, maar waar mijn kinderen zich niets bij kunnen voorstellen. Deze vergeten retail iconen hebben met hun vertrek ook onmiskenbaar het speelveld van retail en vastgoed hervormd.

Ik neem een weemoedige duik in enkele van de iconen die de Nederlandse winkelstraten van mijn jeugd domineerden en er nu niet meer zijn…

1. De Verrassing van de Videotheek

De videotheek was een schatkamer van films en series. Een plek waar ik met mijn broertje en in mijn studententijd uren kon doorbrengen met het snuffelen door rekken vol VHS-tapes en later DVD’s. “S.v.p. teruggespoeld inleveren” stond er op het bord bij de uitgang. Hier snappen mijn dochters van 10 en 18 helemaal niets van.

Het is nu Netflix, Disney, HBO of – toch ook nog – de bioscoop. Die laatste heeft de streamingdiensten wél overleefd. We gaan dan wel minder de deur uit om te winkelen, maar voor beleving des te meer. Voor een bioscoopbezoekje of lekker uit lunchen met haar vriendinnen is mijn dochter zeker te vinden.

Toen ik 24 was: Nu:
Videotheken 712 0
Bioscopen 156 181
Lunchrooms 2.049 3.380

2. De Betovering van Free Record Shop

Voor de opkomst van Spotify en YouTube was er de Free Record Shop. Een plek waar ik me kon vergapen aan rijen cd’s en vinylplaten. Als ik mijn dochters vertel hoe het was om uren in een platenwinkel rond te neuzen en over de kick die het gaf om een nieuw album echt vast te houden, kijken zij mij aan met grote ogen vol onbegrip.

Toen ik 24 was: 835 platenzaken (waaronder 181 Free Records Shops)
Nu: 157 platenzaken

De ondergang van deze twee ketens herinnert me eraan hoe snel technologie de retail sector kan veranderen. Hoe zullen de tankstations er over 20 jaar uit zien als we niet meer op benzine rijden? En zullen er nog meer branches zijn die door nieuwe technologie sterk veranderen, die wij ons nu nog niet kunnen voorstellen?

3. De Vervlogen Tijd van Kijkshop

Kijkshop bood een unieke winkelervaring, waarbij producten achter glazen vitrines lagen en klanten via een catalogus of een orderbon in de winkel bestellingen konden plaatsen. Het was een concept dat leek zijn tijd ver vooruit te zijn, maar kon uiteindelijk de veranderende verwachtingen van consumenten niet bijbenen. De Coolblue winkels zijn eigenlijk de moderne versie van de Kijkshop. Het grote verschil is dat je bij Coolblue de producten juist wel even kunt voelen en uitproberen. Maar ook in hun winkels ligt een enkel product in de winkel en de rest in het magazijn.

Toen ik 24 was: Nu:
Kijkshops 104 0
Coolblue 0 (alleen online) 14 winkels

Deze formules laten zien dat het aanpassen aan de wensen van de klant cruciaal is voor overleving in de retail wereld. De huidige consument wil een naadloze overgang van fysiek en online winkelen, dus ook pure online spelers zoeken weer de winkelstraten op.

Hoe zullen winkelgebieden er uitzien als mijn dochters mijn leeftijd hebben?

Gertjan Slob gaf al aan dat de afgelopen 20 jaar 25% van het aantal winkels verdwenen is. Het online kleding shoppen van mijn dochters – en mezelf – is daar zeker een oorzaak van. Zo rapporteert ABN-AMRO over een sterke afname van de kledingwinkels, behalve tweedehands.

Hoe zullen winkelgebieden er over 14 jaar uitzien, als mijn jongste 24 is? Of wanneer zij mijn leeftijd hebben? Blijven winkelgebieden krimpen of komt er een kantelpunt?

Locatus houdt continu de vinger aan de pols. Dankzij de landsdekkende database zijn trends goed in beeld te brengen. En met ruim 20 jaar data en ervaring kunnen we ook goed sterke en zwakke winkelgebieden bepalen.

We helpen u graag met uw locatiebeslissingen

Of het gaat om gebiedsinrichting, expansie, relocatie of krimp. We denken met u mee welke huidige winkellocaties ook nog de juiste locaties zijn voor de toekomst.

 

Retailpakket

Locatie, locatie, locatie. Dit is en blijft essentieel voor het succes van uw winkelnetwerk. Winkelgebieden veranderen. Wat eerst een goede locatie was, kan ineens een stuk ongunstiger liggen. Niet alleen uw bedrijf is immers in beweging, maar ook de concurrentie en retailers uit andere branches. Bovendien is niet alleen de huidige situatie van belang, maar ook het toekomstperspectief. Locatus data helpt u in de juiste locaties te investeren.

Stel uw vraag aan Mardi Kok

Mardi Kok denkt met u mee over welke applicaties voor u het meeste rendement opleveren bij relocatie- en expansievraagstukken. Hij komt graag langs of vertelt via Teams meer over de verschillende opties.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.