“In Nederland is de kans gemiddeld 10% dat een winkel gaat stoppen op zijn huidige locatie” , vertelt Mattijn Bezemer tijdens een ontbijtsessie van Locatus. Slik. Tien procent. Dat is niet niks. Maar je kunt ook verdrinken in een rivier van gemiddeld 10 cm hoog. Interessanter is dus hoe het er lokaal aan toe gaat.
De ontbijtsessie van Locatus ging over de Retail Risk Index: wat is de kans dat een winkel volgend jaar nog op diezelfde plek zit. Deze index is meer dan gemiddelden en meer dan een kansberekening. Het geeft een goed beeld hoe gezond of ongezond een winkelgebied of winkelstraat is. Welke inzichten geeft de Retail Risk Index zoal? Gertjan Slob vertelde hier meer over:
Meer stoppers dan starters
Het aantal stoppers ligt al een aantal jaren hoger dan het aantal starters. Dit heeft tot gevolg dat de leegstand in Nederland nog steeds toeneemt.
Grafiek 1: starters & stoppers in Nederland
Maar ook dit is weer een gemiddelde. Dit verschilt weer per branche. Zo ligt het aantal stoppers gemiddeld op 8%. Voor de videotheekbranche ligt het aantal stoppers begin dit jaar boven de 35%. Vreemd genoeg zijn er toch ook nog mensen die weer starten met een videotheek.
Grafiek 2: Starters en stoppers in de videobranche
De hoortoestellen branche laat een heel ander verloop zien. Jarenlang was het % starters in deze branche hoger, dan het aantal stoppers. Het aantal verkooppunten nam dan ook gestaag toe. Maar in 2013 zien we een kentering. Hoortoestellen worden niet meer vergoed, en daardoor zien we dat het percentage stoppers flink toeneemt, terwijl er minder ondernemers een winkel durven te openen in deze branche.
Grafiek 3: starters & stoppers in de hoorbranche
Kans op nieuwe huurder voor een leeg pand
De Retail Risk Index (RRI) gaat over de kans dat een winkel gaat stoppen. Maar wat blijkt? Het zegt ook wat over de kans dat een pand weer invulling krijgt. Gertjan nam een tweetal steekproeven.
Steekproef 1: hoogste RRI
De eerst steekproef was van 500 panden die begin 2013 de hoogste RRI waarde hadden (de hoogste risico dat ze gaan stoppen). Hiervan waren op 1 januari 2014 151 winkels gestopt (30,2%). Vervolgens blijkt, dat van deze 151 panden, 113 panden weer gevuld zijn. Na een jaar staan dus nog 38 panden leeg (7,6%).
Steekproef 2: laagste RRI
De tweede steekproef was van 500 panden die begin 2013 de laagste RRI waarde hadden (het laagste risico dat ze gaan stoppen). Hiervan waren op 1 januari 2014 27 winkels gestopt (5,4%). Vervolgens blijkt, dat van deze 27 panden, 26 panden weer gevuld zijn. Na een jaar staat er dus nog maar één pand leeg (0,2%).
Hoe roder het Retail Risk Index stoplicht, hoe kleiner de kans op nieuwe huurders. Hoe groener, hoe groter de kans. Dit waren steekproeven uit panden verspreid over heel Nederland. Maar wat vertelt de Retail Risk Index over specifieke winkelgebieden?
Resultaten Retail Risk Index per winkelgebied
Om niet weer te verdrinken in gemiddelden, bekeek Gertjan ook hier weer de positieve en negatieve uitschieters.
Top 5 winkelgebieden die slecht scoren op de Retail Risk Index.
(hoe roder, hoe hoger de kans op stoppers)
In deze vijf winkelgebieden is de kans op stoppen relatief hoog. De namen zullen u wellicht niet onbekend voorkomen. Het zijn ook de winkelgebieden waar de leegstand hoog is.
Top 5 winkelgebieden die goed scoren op de Retail Risk Index.
(hoe groener, hoe kleiner de kans op stoppers)
Op een kaart zie je al snel welk gebied aantrekkelijker is. Gertjan nam Schagen en Geleen als voorbeeld.
Als u vervolgens als huurder moet kiezen tussen twee woonplaatsen die even groot zijn, dan kiest u bij voorkeur voor een gezond winkelgebied. Dus ook hier geldt weer, hoe groter de kans op stoppers, hoe groter de kans op leegstand, en hoe kleiner de kans op nieuwe huurders.
En zo kunnen we steeds specifieker worden. Welk segment heeft een betere toekomst? Welke straat? Zo kunt u uw portefeuille of uw centrum monitoren. Waar zitten de pijnpunten? Waar zijn de risico’s het hoogst dat ik geen huurders meer ga vinden?