Wat doet de Griekse crisis met de retail in Athene?

Vrijwel dagelijks is de financiële situatie in Griekenland in het nieuws. Na onze inventarisatie van Athene in maart van dit jaar, volg ik dit nieuws met extra belangstelling. Politici en journalisten buitelen over elkaar heen in het beschuldigen van de spilzieke Grieken en het feit dat zij dat doen van ons belastinggeld.

Het kost ons op dit moment overigens nog niets dus Nederland neemt alleen een risico. En gewone Grieken zien helemaal niets van deze zogenaamde steun. Sterker nog, in ruil voor de torenhoge renteaflossingen aan de financiële sector moeten zij bloeden. Nadat de lonen afgelopen anderhalf jaar met gemiddeld 15 procent zijn verlaagd, sociale zekerheid is gesaneerd en allerlei publieke diensten zijn wegbezuinigd, zouden ze nu een nog verdergaande kaalslag moeten accepteren.

Locatus in Athene
Tot zover de politiek, want daar houden wij ons niet mee bezig. U kent ons van de winkels. Maar we waren onlangs wel in Athene. Dus is het interessant om eens te kijken wat we nu terug zien van de Griekse crisis in onze inventarisatie van het centrum van Athene.

Tijdens ons verblijf in Athene vielen al wel een paar dingen op. Om te beginnen de dagelijkse demonstraties voor het parlementsgebouw. Elke avond keurig rond een uur of acht verzamelde een groepering zich daar om de weg af te zetten. Dit alles was keurig georganiseerd, elke dag was er een andere groep aan de beurt. De ene dag de vakbond, de volgende dag de politieagenten, de dag daarop de anarchisten enzovoort. Over het algemeen in een rustige sfeer en keurig geregisseerd.

Verder valt een groeiende weerzin tegen de rest van Europa op. Veel Atheners laten gelijk weten zodra ze merken dat je buitenlander bent: “IMF sucks”, zonder onvriendelijk tegen jou zelf te worden. Grieken zijn en blijven vriendelijke en aardige mensen. Het enige echte dat je van de crisis merkt, is de rust in de horeca. In de restaurants valt het nog mee, maar ’s avonds kun je in de cafés het spreekwoordelijke kanon afschieten.

Schrikbarend veel leegstand
Bij de winkels zelf merk je op het eerste oog niet heel veel. In de Ermou (de Atheense Kalverstraat) kun je op zaterdag over de hoofden lopen en in de dure straat Voukourestiou zijn Cartier, Prada en Louis Vuitton nog gewoon open. Maar een nadere analyse leert wel dat de leegstand schrikbarend hoog is. Van de bijna 1.500 panden die Locatus inventariseerde, staan er bijna 300 leeg. Dat is een leegstand van 20% en in de Ermou is deze leegstand nog steeds 18% (ter vergelijking: in een vergelijkbaar deel van Amsterdam staat 2,6% van de panden leeg en de Kalverstraat kende bij de laatste opname van Locatus zelfs helemaal geen leegstand).

Van Athene, als economisch hart van Griekenland, mag je verwachten dat de situatie daar beter zal zijn dan erbuiten. Bovendien lezen we in alle kranten dat de problemen in Griekenland eigenlijk nog maar net beginnen. De Griekse retail sector kent dus enorme problemen en dat is natuurlijk alleen maar een gevolg van de grote problemen die de Griekse consumenten hebben.

Mocht iemand dat nog denken: spilziek zijn de Grieken dus niet!

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.