Zo rond de kerstdagen hoor je eigenlijk niemand meer over de crisis en bijkomende problemen. Er wordt massaal gekocht, winkelstraten puilen uit en de ene na de activiteit wordt georganiseerd om de mensen maar naar het winkelcentrum te lokken. Kerstmarkten, dickensfestijnen, mooi versierde straten, kerstkoren, mobiele ijsbanen. Maar niet alleen in Nederland…
Het is ook weer de tijd dat de Nederlander massaal op reis gaat om in het buitenland de kerstsfeer te proeven. Busladingen vol zie ik deze dagen de A1 en A12 over gaan richting Duitsland. Elke Duitse stad heeft momenteel wel een kerstmarkt en als je daar rondwandelt kom je gegarandeerd vele landgenoten tegen.
Over de grens hoppen & shoppen
Voor ons in de grensstreek is het niet zo spannend meer om naar Duitsland te gaan. Zelf mijd ik de drukte liever deze dagen. Als de drukte voorbij is begint de opruiming. Dat vind ik een veel beter moment op die kant op te rijden. Maar er wordt heel wat over en weer geshopt in de grensstreek. In steden als Enschede, Winterswijk, Nijmegen en Venlo kun je doorgaans over de hoofden van Duitsers lopen. Andersom is dat het geval in steden als Gronau, Munster en Oberhausen. En volgens mij nieuw in het rijtje, Essen. Daar was ik laatst op een dag in de herfstvakantie.
Hoezo Primark is een trekker
Met twee tieners in het gezin ontkom je er tegenwoordig niet aan om een bezoek aan de Primark te brengen. Aangezien Essen net zover is als Zaandam of Rotterdam en Essen een heel grote vestiging heeft, kwamen we dus daar terecht. Ik was zeer verbaasd om in de Primark in Essen zoveel Nederlanders aan te treffen. In het centrum viel het nog niet zo op, maar hoe dichter je bij de Primark kwam, des te meer landgenoten je zag. In de Primark zelf was wel 75% Nederlands. En die Nederlanders kwamen niet alleen om te kijken, zoals op een kerstmarkt. In de rijen voor de tientallen kassa’s werd vooral Nederlands gesproken!
Aantrekkingskracht van de buitenlandse winkels
Op landelijk niveau weten we vaak precies hoeveel bezoekers ergens komen, hoeveel oppervlakte aan winkels we hebben, waar de winkels zitten en wat er verkocht wordt. Maar hoe zit het eigenlijk met de kennis van het aanbod en de bezoekers net over de grens? Wat zitten daar voor een winkels, wie kopen daar, hebben we daar in Nederland last van? Voor welke artikelen en waarom gaat de consument de grens over en waar gaan ze dan heen.
Ik ga met alle plezier ook over de Duitse grens aan de slag voor Locatus. Dus als u meer wilt weten over de Duitse retailmarkt, neem dan gerust contact met ons op. Wij gaan graag voor u op onderzoek uit.