What’s in a winkelnaam…

Lunchpauze, tijd om inspiratie op te doen voor mijn blog met een wandeling door de binnenstad van Utrecht. Ik was er zaterdag nog, maar nu vallen me toch andere dingen op. Zoals het contrast tussen de Vintage Stores en de Concept Stores.

Met de benaming Vintage spelen tweedehandskledingwinkels in op de trend van duurzame kleding. Vintage is immers in opmars volgens de trendwatchers. De Concept Store is op een heel andere manier trendy: hier is duurzaamheid meestal veel subtieler aanwezig.

Zowel Vintage als Concept winkels richten zich op hun eigen manier op de ‘duurzame’ consument, maar zijn verder uitersten van elkaar.

Twee totaal verschillende stijlen dus, maar beide zie ik steeds vaker in het straatbeeld.
Is dat mijn selectieve perceptie of is dit landelijk gezien ook zo? Dat kan ik natuurlijk in onze Locatus database nakijken!

Populariteit Vintage en Concept

In dit geval heb ik een selectie gemaakt met “naam bevat Vintage” en “naam bevat Concept”.
Beide concepten zijn de laatste jaren in Nederland meer in populariteit toegenomen dan in België. De grafiek geeft de populariteit van de naam weer, verspreid over diverse branches.

De grafiek geeft de toename van de populariteit als index ten opzichte van 2008 weer. In absolute cijfers  kwam concept in Nederland in 2008 11 keer in een winkelnaam voor en in België 112 keer. In 2021 was het verschil tussen de twee landen veel kleiner: 106 keer in Nederland en 224 keer in België. In Nederland komt dit begrip met name voor bij Damesmode, Cadeauartikelen en Woondecoratie. In België zie je dit begrip ook nog deel uitmaken van winkelnamen bij onder andere schoonheidssalons, garages en kappers.

Nederland en België begonnen ongeveer gelijk in 2008 (Nederland 10 keer in een winkelnaam, België 7 keer), maar in 2021 komt het in Nederland meer dan 2 keer zo vaak voor als in België: 170 maal in Nederland, ten opzichte van 82 keer in België. Verder is in  Nederland Vintage meer geconcentreerd in de branches Tweedehands kleding en Tweedehands diversen dan in België.

Ontwikkeling Tweedehands kleding

In Nederland is Vintage het meest vertegenwoordigd in de winkelnaam van de branche Tweedehands kleding. Nu ben ik benieuwd of de gehele branche een stijgende lijn laat zien. Niet in dezelfde mate blijkt uit onze database. In België zien we de laatste jaren zelfs een licht daling, terwijl we in Nederland wel weer een stijgende lijn zien.

Vintage + Concept = Duurzaam?

De grootste tweedehands kledingwinkel die ik tegenkwam tijdens mijn lunchwandeling was de Kilo_theek. Kilo Kilo heeft de oude bibliotheek omgevormd tot de Kilo_theek. Zelf noemen ze het een vintage experience, bestaande uit vintage kleding, design, kunst en street culture.

Een vergelijkbaar aanbod met de Concept Stores zie je ook terug in winkels met de toevoeging “warehouse” of “warenhuis”. Naast de Kilo_theek, in hetzelfde pand een voorbeeld hiervan: Green Up, sustainable department store. Deze winkel bevat een combinatie van producten van lokale ondernemers en producten gericht op duurzaamheid (waaronder vintage).

Leuke wetenswaardigheid ter afsluiting (even los van het onderwerp): het monumentale pand aan de Oudegracht 167, waar de Kilo_theek en Green Up nu in zitten, begon ooit als V&D. Na ruim 40 jaar in het teken van de boeken is het weer terug bij de oorsprong met een eigentijdse versie van het warenhuis.

 

 

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.