Wie profiteert van de crisis?

Als buitendienstman zie ik zonder naar de cijfers te kijken een verandering in het winkellandschap. Voor sommige branches is de crisis de genadeslag, maar voor andere branches biedt het juist toekomstperspectief. Wat zie ik zoal onderweg?

Lagere prijssegment
In de supermarktbranche openen prijsvechters als Aldi en Lidl nog regelmatig  nieuwe vestigingen en spinnen garen bij de crisisberichten. Waar vroeger nog een soort taboe heerste op dit soort supermarkten,  doen ze het in deze tijden prima. Ook de goedkopere  textielsupers van Zeeman en Wibra sluiten amper een vestiging, en winkels als Scapino, TerStal en nieuwkomer Takko doen het volgens mij wel goed in deze tijden. Om over de Action en de HEMA nog maar te zwijgen, want die blijven ook stabiel doorgroeien. Het zijn dus voornamelijk de winkels in het lagere prijssegment die profijt hebben bij de crisis.

Tweedehands & reparatie
Niet alleen in de ketens, maar ook bij zelfstandigen zie ik bij bepaalde branches groei die gerelateerd is aan de crisis. Zo kan ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de Tweedehandsmarkt danig aangetrokken is, gezien de groei van het aantal grotere kringloopwinkels. Ook zie ik regelmatig tweedehandswinkels van allerlei pluimage openen: van bouwmaterialen, kleding, telefoons, auto’s  tot speelgoed. Het aanbod is volgens mij stukken groter dan de afgelopen jaren. Dit geldt ook voor pandjeshuizen.  Verder doen de reparatiewinkels het ook goed. De mensen laten steeds vaker hun kleding en apparatuur nog een keer maken.

Goudinkopers
De laatste trend die mij het laatste jaar opvalt is de toename van de goudinkopers. Vorig jaar maart was ik een week voor mijn werk in Athene, en daar viel me de grote aanwezigheid van deze winkeltjes al op. Teruggekomen in Nederland zie ik deze branche ineens opduiken in leeggekomen winkelpanden. Zelfs op radio en tv wordt je aangespoord je goud op te sturen om er de beste prijs voor te krijgen. Net als de pandjeshuizen en eerder genoemde voorbeelden typisch een branche die het in tijden van crisis goed doet.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.