Wat vindt u ervan? Als de consument gevraagd wordt naar wat hij of zij van winkels in Nederland vindt, dan volgt steevast de opmerking dat alles op elkaar lijkt. Overal vind je dezelfde winkels. Het winkelbeeld is te voorspelbaar en te saai. Winkelen wordt daardoor zelfs minder leuk gevonden. Dit fenomeen heet ook wel Verblokkering: er zijn bijna 600 Blokkers in Nederland, met dank aan de vorige week overleden retailer in hart en nieren Jaap Blokker.
De feiten over filialisering in Nederland
Nederland kent inderdaad een fors aantal filiaalbedrijven. In totaal zijn er maar liefst 1.500 winkelketens en deze 1.500 ketens hebben in totaal 55.000 verkooppunten. Dat is ruim een kwart van het totaal aantal verkooppunten in Nederland. De filialisering per vierkante meter is nog sterker: van elke 100 vierkante meter winkelruimte worden er 59 bezet door de winkelketens. De sterkste filialisering zien we overigens bij de supermarkten. Ruim 95% van alle verkooppunten is in handen van een keten.
Geen mening over filialisering
Locatus wordt regelmatig verweten dat wij voor deze filialisering zouden zijn. Ik weet echt niet waar dat vandaan komt en het is ook niet waar. Wel rapporteren wij regelmatig dat de filialisering opnieuw verder is toegenomen. Dat is geen mening. Dat is een feit.
Wat zijn de oorzaken?
De consument heeft helemaal gelijk. De winkelstraten gaan inderdaad steeds meer op elkaar lijken. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Volgens mij is er maar één verklaring mogelijk. Winkelketens groeien omdat wij er met zijn allen regelmatig kopen. En zelfs steeds meer en steeds vaker. Hetzelfde effect zien we overigens op internet. De grote bekende merken of ketens winnen het duidelijk van de zelfstandigen zonder grote bekendheid of merkkracht.
Paradox
Er is dus iets geks aan de hand. Als we de winkelketens namelijk links zouden laten liggen, dan vallen ze vandaag of morgen om. Men klaagt collectief over de eenvormigheid van het winkellandschap, maar we houden het zelf in stand. Sterker nog, we kopen er steeds meer. Dus ondanks al het geklaag, lijkt er zelfs een zelfs groeiende behoefte aan winkelketens te zijn. Er is blijkbaar een heel groot verschil tussen wat men vindt en wat men doet. Ik vind dit echt paradoxaal en niet eenvoudig te verklaren.
Ik denk dat winkelketens dus iets goed doen. Of in ieder geval beter dan vele zelfstandigen. Ze bieden naast vertrouwen (je weet wat je krijgt en als het niet goed blijkt te zijn dan wordt het opgelost) wellicht een beter product voor dezelfde prijs. Of hetzelfde product voor een lagere prijs. Maar waarom klagen we dan zoveel over als er naar gevraagd wordt? Daar begrijp ik echt heel weinig van.
Wie kan mij hierin verder helpen?