Winkelmeters saneren: ja! Maar welke dan?

Vandaag ben ik 7 jaar in dienst bij Locatus. Zeven rijke jaren. Veel leuke mensen ontmoet in een onwijs (dat is Westfries) leuke markt. Eén van die mensen was tevens mijn eerste nieuwe contact in deze branche. Het toeval wil dat ik hem vorige week voor het eerst zag optreden als spreker, tijdens een bijeenkomst van de provincie Gelderland.

Het symposium had als titel “Gelderland werk(t) aan de winkel” . Dat doet Rob Muetstege van de Hema al jaren. Aan winkels werken. Daarom spreken we elkaar ook (te) weinig. Hij is druk, heel druk. Dus was ik verbaasd dat hij er was. En tevens nieuwsgierig naar zijn bijdrage. Hij stond er precies zoals ik hem ken. Ontspannen, positief nonchalant en gelukkig af en toe met een beetje Amsterdamse bluf. Niet zoals andere sprekers tijdens dit symposium, alleen maar presenteren wat er fout gaat. Rob komt ook met oplossingen. Kijk, daar hou ik van.

De stelling van Rob Muetstege was: een sanering van het aantal winkelmeters is een zegen voor het retaillandschap. “We zijn het er met zijn allen wel over eens dat er teveel winkelmeters zijn in Nederland. Waarom kijken we voor sanering niet eens naar de verspreide bewinkeling?” Even voor de duidelijkheid: dat zijn solitaire winkels. Winkels buiten clusters van winkels. Er staan nu winkels leeg in winkelgebieden. Deze zouden deels opgevuld kunnen worden door winkels uit de verspreide bewinkeling, waarbij ze daar dus verdwijnen. Een cluster van winkel trekt immers meer mensen en zo versterk je samen de bezoekersaantallen.

Waar hebben we het over bij verspreide bewinkeling?
Ruim 80.000 records in de Locatus database bevinden zich in de verspreide bewinkeling. Het gaat daarbij om een derde van het totale aantal verkooppunten in Nederland. Dus interessant genoeg om daar eens verder naar te kijken. Hoe is de verdeling over het land? En over het type verkooppunt (groep)?

verspr-bew-prov

 

verspr-bew-groep1

Als ik vervolgens per groep kijk welke branches het meest terug te vinden zijn in de verspreide bewinkeling, dan zie ik:

  • In/Om huis: fietszaken.
  • Transport&brandstof: garagebedrijven.
  • Leisure: restaurants.
  • Diensten: kappers.

Kijk ik specifiek naar de detailhandel dan springen de volgende branches eruit:

  • Supermarkt
  • Antiek
  • Sport Speciaalzaken

Is dan de oplossing om alle verspreide bewinkeling maar te gaan afstoten? Nee, natuurlijk niet. Het overgrote deel van de verkooppunten is niet geschikt om naar het centrum te verhuizen. Denk aan tuincentra, pompsstations en garages of de de strandtent. Maar wanneer je dergelijke verkooppunten buiten beschouwing laat , blijven er nog meer dan genoeg winkels over. Als ik naar mijn eigen woonplaats kijk, dan vind je de “Local Heroes” juist in de verspreide bewinkeling. Een deel daarvan kan prima naar het centrum. Dan zien ze me vaker.

Dus laten we stimuleren dat deze winkel naar een gezond winkelgebied verhuizen, zodat ook de omgeving er profijt van heeft. En de rest saneren?

We gaan het volgen, en Rob bedankt voor de tip.

 

 

 

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.