Locatus stelde op verzoek van Vastgoedmarkt een lijst op met de meest aansprekende winkelstraten – op basis van aan vastgoed gerelateerde data. Daar blijken enkele verrassingen tussen te zitten.
Het volledige artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt, 22 mei 2023
Auteur: Ruud de Wit
Tik op Google in welke de beste (mooiste, leukste) winkelstraten of -steden in ons land zijn. Dat levert een flink aantal hits op. Afhankelijk van de bron (een hotelconcern, een textielblad, een trendy magazine) zijn het steeds weer dezelfde steden die boven komen drijven: Haarlem, Maastricht, Groningen, Delft, Rotterdam, Den Bosch, Utrecht, Alkmaar en natuurlijk ook Amsterdam. Voor iedereen bekende winkelstraten als de PC Hooftstraat en de Kalverstraat in Amsterdam, de Lijnbaan en Coolsingel in Rotterdam en de Grote Staat in Maastricht worden eveneens veelvuldig genoemd. Zonder dat exact wordt aangegeven welke criteria voor een selectie worden gehanteerd.
Locatus
Vastgoedmarkt heeft het retaildata-adviesbureau Locatus gevraagd een lijst van de ‘winnaars’ onder de Nederlandse winkelstraten op te stellen op basis van aan vastgoed gerelateerde data. Dat houdt onder meer in: bezetting/leegstand, het aantal passanten en de aanwezige winkels en winkelketens, de branchering. En waar mogelijk ook de door de eigenaren aangehouden winkelhuren per vierkante meter.
De door Locatus opgestelde lijst bevat – mede door het grote aantal horecagelegenheden – een aantal verrassingen. Directeur Research Gertjan Slob:
Wat de beste winkelstraten van Nederland zijn, kun je op veel manieren aanvliegen. Voor ons is de meest logische aanpak om te kijken naar de straten met de beste Retail Risk Index (RRI) score.
Deze score gaat uit van panden, straten, branches en vraag en aanbod. Dat zijn in principe de straten waar het risico dat de huurders moeten of mogelijk zullen stoppen, het kleinst is. De index is een marktindicatie voor zowel retailers, beleggers, banken en financiers als overheden.
Het risicocijfer kent vijf categorieën: zeer hoog risico (met een score boven de 130), hoog risico (tussen de 110 en 130), risico (tussen de 90 en 110), beperkt risico (tussen de 70 en 90) en zeer beperkt risico (onder de 70).
Top 5
Op die lijst heeft Locatus een aantal filters losgelaten: het moet gaan om winkelgebieden met meer dan driehonderd panden (de grootste 34 winkelgebieden van Nederland), de straten moeten een A- of B-locatiesegment hebben en de straat zelf moet minimaal dertig panden bevatten. ‘Dat zijn straten en winkelgebieden waar wij passantentellingen verrichten. Soms is dat niet mogelijk, zoals bij Mall of the Netherlands.’ Dat levert het volgende lijstje op: Centrum Amsterdam, met als belangrijkste winkelstraat Damrak (RRI 86,7), Centrum Groningen met de Grote Markt (RRI 87,9), Centrum Utrecht met de Hoog Catharijnepassage (RRI 88,7), Centrum Roermond met de Steenweg (RRI 90,3) en Centrum Gouda met de Markt (RRI 91,2).
Retail Risk Index
Slob heeft een heldere verklaring waarom bepaalde straten die in de media vaak als een top retaillocatie worden aangegeven, niet in dit lijstje winnaars terecht zijn gekomen. ‘De PC Hooftstraat ligt niet in een kernwinkelgebied en valt dus af. Straten als de Kalverstraat, Coolsingel en de Grote Staat hebben de laatste tijd toch de nodige leegstand laten zien en zijn dus op een lagere positie terechtgekomen.’
Voor met name institutionele beleggers is de Retail Risk Index zeker van belang. Slob: ‘Zij richten zich met name op de zes grote steden van ons land waar het gaat om hun retailbeleggingen: Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht.’
Maar in de top-5 steden/kerngebieden die we voor beleggers en retailers – en dus ook voor de consumenten – als meest aansprekend presenteren, staan twee winkelstraten die niet tot de G6 horen: Roermond en Gouda.
Lees meer op vastgoedmarkt.nl
Het volledige artikel is te lezen op vastgoedmarkt.nl. Hier gaat Ruud de Wit nog uitgebreid in op het karakter, de branchering en het druktebeeld van de Top 5 winkelstraten: Damrak, Amsterdam | Grote Markt, Groningen | Hoog Catharijnepassage, Utrecht | Steenweg, Roermond | Markt Gouda.
Auteur |Ruud de Wit
Ruud de Wit was tussen 2001 en januari 2011 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Vanaf 1 januari 2011 is De Wit freelance journalist voor Vastgoedmarkt en schrijft hij een maandelijkse column. Daarnaast werkt hij, op ad hoc basis, voor een aantal vastgoedbedrijven als consultant. Daarvoor was hij zeven jaar lid van het MT/hoofdredactie van de regionale krant Limburgs Dagblad. Hij was verder 15 jaar buitenlands correspondent voor de GPD-bladen en een groot aantal Nederlandse omroepen in Suriname, Zuid Afrika en Spanje/Portugal. De Wit studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, is getrouwd en heeft drie kinderen.