We kunnen er niet meer om heen. Data spelen een steeds prominentere rol in ons leven. Als consument laat je elke dag – bewust of onbewust – gegevens in de databases van tientallen bedrijven na. Bedrijven zetten die big data steeds vaker in om hun dienstverlening of producten te verbeteren. Zo vinden ook big data hun weg in de detailhandel. Het is voor overheden, retailers en vastgoedpartijen interessant om te weten wie waar en hoe zijn euro’s besteedt. Deze informatie – koopstromen genoemd in het vakjargon – zijn zeer interessante data voor de detailhandel. Het wordt gebruikt voor de berekening van de haalbaarheid of het functioneren van (nieuwe) winkels en winkelgebieden.
Momenteel wordt koopstromeninformatie verzameld via enquêtes. Steeds vaker botst men echter op de beperkingen: enquêtes zijn duur, de betrouwbaarheid is relatief en het is slechts één opname in de tijd. Vanwege de kosten worden ze slechts één keer in de vier/ vijf jaar uitgevoerd. In die tijd verandert er veel in het retaillandschap, waarvan de effecten onbekend zijn. Een continue datastroom zou dan ook het ideaal zijn voor koopstroomonderzoeken.
Indien men deze koopstromeninformatie 24/7 in beeld kan brengen, zou men heel precies en accuraat consumentengedrag kunnen monitoren en acties beter afstemmen. Wat is de invloed o.a. van een nieuw winkelgebied of de betere bereikbaarheid van een winkelgebied? En hoe moeten ondernemers en gemeenten hiermee omgaan? Geen anticiperend beleid vijf jaar later, maar eerder op korte termijn inzichten verwerven. En dus snel het beleid kunnen bijsturen. Is dat realiseerbaar?
Locatus en Geo Intelligence hebben afgelopen jaar in opdracht van de provincie Antwerpen en het Agentschap Ondernemen een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van big data voor koopstromenonderzoeken. Big data hebben vaak een enorme omvang, snelheid en diversiteit. Deze bieden veel mogelijkheden voor statistische analyses en worden ook wel het ‘goud van de toekomst’ genoemd.
Maar kunnen we uit deze enorme berg data op dit moment al de juiste informatie destilleren om detailhandelsbeleid te sturen?