Ik ben nog van de generatie dat je geld ging halen in de bank. Met je ponspasje een afschrift invullen, in de rij staan en wachten tot je aan de beurt was. Zo ging dat toen.
Als je tenminste geld moest halen bij de bank, want er werd in mijn tienerjaren nog cash uitbetaald als je een vakantiebaantje had. En niet alleen dan, ook bij een reguliere baan. Ik herinner me nog goed dat het op vrijdag, in sectoren als de bouw, envelopje-met-geld-dag was. Meestal in de kroeg, met alle gevolgen van dien.
Ik heb de geldautomaat dus zien opkomen, zo’n 30 jaar geleden. Het was wel héél bijzonder destijds. Dat je dag én nacht geld kon ophalen, en je niet meer afhankelijk was van de openingstijden van de bank. Dit was ook de tijd van lange rijen voor de geldautomaat. Vooral op zaterdag, als iedereen ging winkelen.
Steeds meer winkels kregen een pinautomaat, steeds meer mensen gingen pinnen. En ondertussen heb je kassa’s, of hele winkels, waar je alleen nog maar met pin kunt betalen. Dankzij de mobiele pinapparatuur kun je ook op de markt en zelfs bij de collectant aan de deur met pin betalen. Hoe normaal pinnen ondertussen ook is, contactloos betalen vinden we toch nog een beetje eng of onnodig. Deze manier van betalen staat in nog in de kinderschoenen.
Tijdens mijn Europese reizen voor Locatus, viel me op dat wij in Nederland toch wel een paar jaar achterlopen op dit gebied. We zijn hierbij toch volgers.
Zo zag ik een jaar geleden in Londen al dat contactloos betalen helemaal ingeburgerd is: bij het openbaar vervoer, de supermarkt, de pub of bij de kiosk. Overal wordt daar al contactloos betaald.
In Oslo zie je bijvoorbeeld bijna geen enkele pinautomaat meer. Iedereen betaalt daar met plastic. Zelfs als je een glas bier in een café bestelt krijg je standaard het pinapparaat om af te rekenen. Je krijgt zelfs de optie om fooi te geven via pin. Heel gemakkelijk allemaal.
Een Noorse kennis vertelde me dat echt geld vaak wordt gebruikt om cadeau te doen, omdat het zo leuk is om eens echte geldbriefjes in je handen te hebben. Hij heeft dus vaak alleen nog maar echt geld rond verjaardagen en feestdagen.
Het zal niet lang duren voor het in Nederland ook zover is: dat papiergeld een curiosa is. Het aantal bankfilialen is de afgelopen jaren in rap tempo afgenomen. Ook zijn de afgelopen drie jaar al weer zo’n 900 ATM’s uit het straatbeeld verdwenen.
Mijn collega voorspelde een paar jaar geleden dat in 2027 het laatste bankfiliaal zijn deuren zal sluiten. Zal dat gelijk ook het einde zijn van het contante geld???
Dat zou betekenen dat we over ruim 10 jaar alleen nog maar digitaal betalen. Dat klinkt opeens heel dichtbij…