Leegstand van winkels is een hot item. Iedereen praat erover mee en weet wel wat de oorzaak is: de crisis, de webwinkels, de regering… Zelfs ons loonstrookje krijgt de schuld dat er winkels dicht gaan. Waar we vaak onvoldoende bij stilstaan, is dat we anders zijn gaan leven. Met de smartphone als middelpunt van ons bestaan.
Bijna heel Nederland heeft inmiddels een mobieltje. In de leeftijdscategorie 13 jaar of ouder is 83% in bezit van een smartphone. Dit is leuk voor de telecombranche, maar heeft een gigantische impact op ons koopgedrag.
Laat ik beginnen bij de basis: je kunt er mee bellen. Hierdoor heb ik de vaste telefoon niet meer nodig. De vaste lijn gaat de deur uit, maar met deze vaste lijn ook de telefoonklapper, het antwoordapparaat, de fax, het telefoonboek en de Goudengids.
De smartphone is bovendien zo snel en handig, dat bijna iedereen het internet bezoekt via zijn of haar mobiel. Het beeld van de desktop in de hoek van de kamer, met een roulatieschema wie wanneer op de computer mag, is daardoor voltooid verleden tijd. Met als gevolg dat de verkoop van desktops en laptops nog steeds dalende is. De tablet doet nog wel mee, maar verliest ook terrein aan de mobiele telefoons. Geen verkoop van computers scheelt ook in de verkoop van computermeubels (wie heeft die nog) netwerkkabels, toetsenborden, muizen, muismatjes, modems enz.
Verder is de gemiddelde smartphone voorzien van een goede camera. We zetten het ding vol met onze favoriete muziek en kijken er films op. Zelfs boeken lezen of luisteren we via onze mobiel.
Hiermee delen we een gevoelige tik uit aan retailland.
Wie koopt nog een fototoestel, stereotoren, dvd-speler, mp3-speler, cd’s, videorecorder, dvd-recorder, of videocamera? En daarmee is ook weinig behoefte meer aan de foto-ontwikkelservice, stereomeubels, CD-rekjes etc.
Maar dat is lang niet alles.
We doen en regelen nog veel meer met onze telefoon: bankzaken, vliegtickets en hotels boeken, rekenen, een agenda bijhouden, onze verzekeringen bijhouden, belastingaangifte doen, de wekker zetten, notities bijhouden, spelletjes spelen, sociale contacten onderhouden, parkeergeld betalen, openbaar vervoer regelen en betalen, fotoalbums bijhouden, het nieuws bijhouden.
En dus hebben we nog meer producten niet meer nodig.
Geen agenda, krant, wekker, notitieblok met pen, encyclopedie, spelcomputer, briefpapier en enveloppen, geen tomtom, rekenmachine of multomappen om je administratie bij te houden. Het zit immers allemaal in onze telefoon.
Zelfs mijn werk doe ik tegenwoordig alleen met mijn telefoon.
Waar ik 18 jaar geleden nog met een stapel papier, pennen, markers, clipboard, stratenboek en plattegrond en tellertje de weg op ging om mijn werk te doen, doe ik dat nu bijna allemaal met, je raadt het al, mijn telefoon. Alle wijzigingen in winkels worden direct verwerkt en een dag later is de database weer up to date. Het is niet alleen sneller, maar hierdoor koop ik dus ook vrijwel geen kantoorartikelen meer in de winkel.
Tot zover een greep uit alle artikelen en diensten die vervangen zijn door de smartphone. Eén ding is wel duidelijk. Dankzij onze smartphone is het een stuk moeilijker geworden voor de banken, financiële intermediairs, beeld en geluid winkels, krantenkiosken, fotografiewinkels, elektronica zaken, copyshops, videotheken, reisbureaus, boekhandels, kantoorboekhandels, telecomwinkels en alle andere aanverwante branches, om een goede boterham te verdienen.
Dat ligt echt niet aan allerlei randzaken als crisis en ons bestedingspatroon, maar echt aan ons zelf. Omdat alles binnen handbereik is, met die smartphone op zak.