7 misverstanden over Locatus retaildata in België

Maar hoe zit het nu echt?

Daar heb je ze weer, die Hollanders met hun data over de Belgische retailmarkt. Wat weten die nu van zo’n afstand van deze markt.” “De cijfers van Locatus? Die gaan toch alleen over de winkelketens?” Deze en meer aannames horen we zo nu en dan in België. En dat is jammer. Want onze database van de Belgische markt is net zo compleet en actueel als de Nederlandse. En daar profiteert u van! We zetten de feiten voor u op een rij. Dit doen we aan de hand van de meest gehoorde aannames en misverstanden.

Vooraf …

Locatus is in Nederland gestart in 2000. Sinds 2005 loopt er ook een team veldwerkers door België. Iedere dag. Al 15 jaar verzamelt ons team informatie over álle verkooppunten in geheel België en helpen wij klanten met hun locatievraagstukken. Dit doen we op uniforme wijze, zodat u goed verschillende regio’s of verschillende jaren met elkaar kunt vergelijken. Deze ervaring zorgt ervoor dat Locatus ook goed alle retailtrends in België in kaart heeft.

7 misverstanden over Locatus retaildata in België

Maar hoe zit het nu echt?

1. Elk winkelpand is geregistreerd in onze online database

Elk winkelpand, ook op de baanconcentraties, ook die afgelegen winkel vier straten verderop, staat in ons databestand. Elke supermarkt, waar deze ook ligt, elke bouwmarkt, elk restaurant, elke kledingzaak, enzovoort. Van Knokke-Heist tot De Panne, Van Sint-Jan-ter-Biezen tot Maaseik en van Lommel tot Virton. Onze online database is zeker niet enkel gericht op de grotere winkelgebieden.

2. De online database bevat formules én zelfstandige winkels

Wij hebben élk verkooppunt in onze database, zowel formules als zelfstandigen. Dus onze cijfers zijn niet alleen van de winkelketens. In België wordt 80% van de retail gerund door zelfstandige ondernemers, in Nederland is dit 75%.
Neem bijvoorbeeld de schoenenbranche. Deze branche heeft ook een flink aandeel zelfstandigen (57,5%). Je kunt geen concurrentieanalyse maken door alleen naar de winkelketens te kijken. Of als u een goed beeld wilt hebben van de branchemix van een stadscentrum, baanconcentratie of winkelcentrum, wilt u daarbij óók alle zelfstandigen in beeld hebben.

3. Onze gegevens actualiseren we aan de hand van 4 bronnen

Locatus gebruikt 4 bronnen om de data continu te actualiseren. Onze veldwerkers zijn daarbij de belangrijkste bron. Zij checken ter plekke of alles in onze database klopt. Komt de branche in ons systeem overeen met wat de winkel aanbiedt? Wat is de winkelverkoopvloeroppervlakte van deze winkel? Staan alle retailpanden wel in de database? Dit kun je alleen ter plekke controleren. Hierin is Locatus uniek.

Locatus Retail Database - actueel & compleet

Elk jaar worden alle winkelgebieden in de Benelux bezocht. Maar natuurlijk zijn er tussendoor wijzigingen. Zeker in deze snel veranderende winkelmarkt. Daarom zorgen wij ook voor tussentijdse updates via deskresearch, data crawling en data-uitwisseling met klanten. Niets gaat ons systeem in zonder een dubbelcheck door onze deskresearchers. Kortom: wij baseren ons niet alleen op de gegevens van onze veldwerkers, maar checken meerdere bronnen.

4. De database bevat detailhandel, horeca én dienstverleners

De verwarring ontstaat vaak door het gebruik van het woord winkel. In een winkel koop je spullen / dingen. Wij gebruiken daarom de term verkooppunt. Dat is elk punt waar iets verkocht wordt aan de consument, of het nu een ding of een dienst is. Dit is ook de definitie van onze database: alle verkooppunten waar iets aan de consument verkocht wordt: zowel detailhandel als consumentgerichte dienstverleners. Dus van modewinkel tot kapper, van restaurant tot benzinestation of van schoenwinkel tot supermarkt.

5. Locatus heeft informatie over passanten, locaties én verzorgingsgebieden

Sommige klanten kennen ons alleen van onze winkelpassantentellingen. Dit is slechts een klein onderdeel van ons aanbod. Daarnaast hebben we informatie over retaillocaties. Deze informatie verzamelen we zelf. Verder koppelen wij onze data aan rekenkundige modellen. Zoals de Verzorgingsgebieden en de Retail Risk Index. We bieden zoveel mogelijk informatie aan die u helpt bij uw beslissingen over retaillocaties.

6. U neemt alleen de data af waar u behoefte aan heeft

Toegang tot onze database is maatwerk. Dit maakt het betaalbaar voor iedereen. We hebben niet voor niets bijna 2000 mensen met een inlogcode tot onze online database. Voor de meeste klanten is de informatie van alléén hun branche, of alleen deze 10 steden, of alleen  alleen retailparks voldoende. We kijken samen welke informatie voor u nuttig is.

7. Aan u de keuze: zelf aan de slag met onze data of uw vraag neerleggen bij onze experts

Sommige van onze klanten hebben mensen in dienst die fulltime met data-analyses bezig zijn. Anderen hebben een abonnement op onze database Locatus Online, maar vragen soms of wij helpen met een analyse of een maatwerk rapport en weer anderen laten het liever aan ons over.

Onze data-experts en helpdesk helpen u graag. Met een training voor Locatus Online of een analyse op maat. Zo doen wij voor verschillende retailketens netwerkanalyses: waar moet ik nog winkels openen, welke kan ik beter verplaatsen en waar kan ik het best mee stoppen? De eigen omzetcijfers zeggen namelijk niet alles over het potentieel van een bepaalde locatie. Of we kijken voor een gemeente welke branches onderbelicht zijn en welke winkelketens interessant kunnen zijn voor hen. Door ook met vergelijkbare gemeenten te benchmarken. Dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Meer weten over onze retaildata?

Locatus Online brengt het retailaanbod voor u in kaart. Letterlijk en figuurlijk. Wij geven met alle plezier een demo van Locatus Online, of vertellen u wat de mogelijkheden zijn voor analyses op maat. Bel of mail ons voor een afspraak.

Stel uw vraag aan Björn Jansen

Björn Jansen adviseert al jaren vastgoedpartijen en retailers.
Hij komt graag langs of vertelt via Teams meer over ons online dataplatform. Of over hoe onze experts u kunnen helpen in de juiste retaillocaties te investeren.