Banken en Supermarkten aan kop in de Top 100

Top 100 winkelformules in België

Franstalig

Wat is er het afgelopen jaar veranderd in de Top 100 van winkelformules? En welke verschuivingen zien we als we langer terug kijken?

Wijzigingen in de Top 10

De Belgische Top 10 van winkelformules op basis van het aantal verkooppunten wordt nog steeds overheerst door de bankensector.

Wel zien we dit jaar wat wisselingen in de ranking. Deze zijn het gevolg van inkrimping van het aantal bankfilialen. Een trend die steeds verder doorzet en goed zichtbaar is in de trendgrafiek. Afgelopen jaar was er bijvoorbeeld een afname van 81 filialen bij BNP Paribas Fortis (11,2%). Gemiddeld zien we een daling van 5,8% bij de banken die in de Top 10 staan.

De Top 10 op basis van oppervlakte bestaat voornamelijk uit supermarkten. Hubo, Brico en Ikea zijn de enige niet-supermarkten in de Top 10.

Vervolgens kijken we nog even naar de opvallendste verschuivingen in de rest van de Top 100.

Grootste stijgers

Dit jaar zien we de opvallendste stijger in de schoenenbranche. Bristol is 40 plaatsen gestegen en staat nu op de 42e plaats. Het aantal winkels is het afgelopen jaar gegroeid van 98 naar 147. Ook in winkelmeters is Bristol 18 plaatsen gestegen in de Top 100. De keten heeft nu bijna 100.000 m² in België. In Nederland heeft de keten aanzienlijk minder winkels (118), maar wel meer winkelmeters (121.217 m²). Een tweede grote stijger in 2019 is Lapperre, deze keten in hoorapparaten is 21 plaatsen gestegen ( + 32 winkels).

Qua oppervlakte zijn naast Bristol ook Oh!Green en Maxi Toys flinke stijgers. Tuincentrum Oh!Green ging van 57.032 m² naar 85.522 m² en Maxi Toys van 21.127 m² naar 28.09 m². Goed Apotheek is de hoogste nieuwe binnenkomer op de 84e plaats. Daarnaast zijn Domino’s en Euro Repair ook nieuw in de Top 100 op basis van verkooppunten.

In de Top 100 op basis van oppervlakte zien we een flink aantal nieuwkomers uit de dienstensector. Dit komt omdat Locatus sinds 2019 niet alleen de oppervlakte van de detailhandel registreert, maar ook de oppervlakte van diensten en horeca.

Download gratis de top 100 winkelformules van België

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.