Go Ahead voor tellen op open dag

Als groot fan van voetbalclub Go Ahead Eagles, ben ik zeer betrokken bij de club. Het stadion ligt zelfs bijna in mijn achtertuin. Zo zat ik laatst aan tafel met mensen die bezig waren met de open dag. En kon ik het niet laten aan te geven hoe handig het is om concrete cijfers te hebben over bezoekersaantallen. Dat is immers mijn werk. Aangezien ze me hier vaker over gehoord hebben, kwamen we deze keer gauw tot een beslissing. Zondag 15 juli werd er voor het eerst geteld op de open dag van Go Ahead.

Met enkele handmatige tellingen, telsensoren bij de deur en wifi-sensoren rondom het stadion hebben we een goede basis opgezet voor de komende jaren.

Het eerste wat mij en andere bezoekers opviel was dat het heel rustig was dit jaar. Maar hoeveel rustiger nou precies? Nu kunnen we dat nog niet concreet vergelijken, maar volgend jaar gelukkig wel. Enkele oorzaken voor de lage opkomst zijn gemakkelijk aan te wijzen. Er waren verschillende grote evenementen in de regio (waaronder de Zwarte Cross) en het was warm, héél warm. Te warm om in de zon te wachten op een spelerspresenstatie aan het eind van de dag.

Deze redenen kun je opsommen zonder dat er ook maar een speld tussen te krijgen is. Maar zijn er nog méér oorzaken die er voor zorgen dat deze open dag minder druk was? Was het aanbod van de artiesten wel goed genoeg? Raken de mensen uitgekeken op de zoveelste open dag die op dezelfde manier is ingevuld? Is het vertrouwen weg dankzij het slechte seizoen van afgelopen jaar? Is er te weinig reclame gemaakt? Bevat de open dag wel de goede elementen?

Hier kun je al veel meer over te weten komen door een hele dag mensen te tellen op verschillende locaties. Komen ze het eerste uur voor de aanbiedingen? En gaat een deel van die koopjesjagers direct weer weg? Loopt iedereen eigenlijk wel door naar het evenemententerrein of blijven ze hangen bij de bar van het supportershome? Hoe lang blijft de gemiddelde bezoeker op de open dag? Hoe laat komen de meeste mensen en hoe laat gaan de meeste mensen weer weg? Zorgt een grote artiest voor meer toeloop? Wordt een andere opzet drukker bezocht? Hoe druk was het in de clubshop? En zo kan ik nog wel wat vraagstukken bedenken die nuttig kunnen zijn voor het bepalen van activiteiten op een volgende open dag.

Ach, en heb  ik veel gemist tijdens de open dag omdat ik aan het tellen was? Ik denk het niet. Met een schuin oog meegekeken waar het druk was en waar niet, waaruit je dan al snel kan concluderen wat de Go Ahead supporter nu eigenlijk wil. Hoeveel mensen lopen er met een tasje naar buiten, ook al zo’n mooi gegeven. Een praatje over een niet bestaand supportersbeleid links, een babbeltje met de nieuwe directeur rechts, wat brainstormen over de toekomst, een helpende hand uitsteken hier en daar, vrijwillig waardevolle gegevens verzamelen om daar mee te gaan stoeien. Ik vond het leuk om te doen en wat mij betreft komt hier volgend jaar of in de loop van het seizoen een vervolg op.

Ondertussen zijn de telresultaten binnen. Echt flink minder dan onze schatting van vorig jaar. Nu is nog de vraag: was onze schatting aan de hoge kant, of waren er echt zoveel minder bezoekers? Volgend jaar meten we weer. Dan kunnen we goed vergelijken op basis van echte cijfers.

Ook in het centrum van Deventer heb ik recent wifi-sensoren opgehangen. Daar zijn immers ook jaarlijks diverse grote evenementen waar men straks heel concrete cijfers over heeft. Steeds meer gemeenten en winkelcentra monitoren hun bezoekersaantallen op die manier.

Wilt u ook meer weten over tellen via Passanten 24/7?

 

Passanten Monitor

Komt er voldoende winkelpubliek langs? En wanneer wordt dit meer of juist minder? Met het Dashboard van de Locatus Passanten Monitor heeft u de ideale informatie om nieuwe (winkel)locaties te beoordelen. Of de performance van uw huidige winkel/centrum te monitoren.

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.