Hoe internationaal is de retail in de grotere Europese binnensteden?

Winkelformules met dezelfde symbolen, dezelfde uithangborden en hetzelfde aanbod. Je komt ze overal tegen. Of je nu in Amsterdam, Berlijn, Milaan of Londen shopt. Voor mijn afstudeeronderzoek bij Locatus onderzocht ik de filialisering van Europese steden. Hoeveel procent van de winkelformules is internationaal? En waar komen deze formules vandaan?

Om de steden met elkaar te vergelijken, moet eerst duidelijk zijn welke formules op dit moment het meest voorkomend en herkenbaar zijn. Beter geformuleerd; welke formules zijn internationaal? Door het samenvoegen van de Europese database van Locatus en online research van ruim 3.000 – in Europa voorkomende – retailformules is een lijst samengesteld van 361 internationale retailformules die op A-locaties voorkomen.

EU-int-fil-fotos

Een aantal internationale formules in diverse onderzochte steden; Hunkemöller, Stuttgart; MANGO, Barcelona; McDonalds, Amsterdam; H&M, Stockholm; ZARA, Barcelona.

Voor mijn onderzoek heb ik de volgende definities gehanteerd:

Een formule is internationaal en wordt meegenomen voor dit onderzoek wanneer:

  • deze in minimaal zes landen wereldwijd een eigen solitaire winkel heeft gevestigd;
  • de formule onder de noemer detailhandel of leisure valt;
  • én voor dit onderzoek minimaal één keer voor komt op de onderzochte A-locatie.

Onder A-locatie wordt hier verstaan:

  • de 200 adressen in die steden met de hoogste passantenwaarde.
    (bron: Locatus passantentellingen)

Hoe internationaal zijn de A-locaties van Europese steden?

Voor de 21 onderzochte Europese steden is het gemiddelde percentage internationale formules 40,6%op A-locaties. Hiermee resteert 59,4% voor nationale formules en zelfstandige winkels (inclusief leegstand en aanbouw).

EU-int-filialisering

Deze internationale filialiseringsgraad varieert van 54,5% in Londen tot 21% in Stockholm:EU -int ketens-stad-Alocatie

Wat is de herkomst van deze internationale formules?

We hebben dus vastgesteld dat er 361 internationale formules zijn, die minimaal één keer op de Europese A-locaties voorkomen. Deze formules zijn afkomstig uit 24 landen wereldwijd. De meeste formules (82%) zijn van Europese herkomst. De overige 18% komt uit Azië, Noord- en Zuid Amerika en Australië. Welke landen leveren de meeste van deze internationale formules ?

EU--Top_10_herkomst_in--650Bovenstaande tien landen zijn verantwoordelijk voor 92% van de onderzochte formules.

Opvallend is dat de meeste internationale formules afkomstig zijn uit Frankrijk. Dit zou je in eerste instantie niet verwachten, gezien de taal. Een formule heeft immers minder barrières wanneer zij haar merk niet hoeft aan te passen voor export. De sterke merkpositionering van de Franse modemerken lijkt hier een plausibele verklaring voor te zijn.

Naast Frankrijk levert de Verenigde Staten een grote hoeveelheid formules aan. Deze Amerikaanse formules komen voornamelijk uit de Kleding & Mode, Sport en Horeca branche.

En wat is de herkomstverdeling, gekeken naar het aantal vestigingen?
De volgende stap is de herkomstverdeling naar het aantal vestigingen van de formules (1.780 vestigingen van internationale ketens verdeeld over 21 steden). Doordat het aantal vestigingen per formule flink varieert, levert dit een heel andere volgorde op van de top 10.

EU - int vestigingen

Het land waar de meeste internationale formules vandaan komen, Frankrijk, blijkt relatief minder vestigingen te hebben op de A-locaties. Yves Rocher vertegenwoordigt Frankrijk met 18 vestigingen het vaakst op A-locaties. Hieruit zou je kunnen concluderen dat voor vele Franse ketens het minder van belang is om in de drukste winkelstraten te zitten.

Voor de Spaanse en Zweedse Internationale formules geldt juist het tegenovergestelde. Formules uit deze landen hebben met 193(10,8%) en 109 (6,1%)een hogere bezettingsgraad op de A-locaties. Met de Zara en Mango voor Spanje en de H&M voor Zweden. Deze modeketens zijn juist gebaat bij veel traffic voor hun winkel.

Oostenrijk staat met Nederland op een gedeeld 10e plaats. Dit wil zeggen dat 49 fysieke vestigingen (verdeeld over 5 ketens) hun oorsprong in Oostenrijk vinden. Swarovski zorgt, met 31 winkels, voor de meeste Oostenrijkse vestigingen op A-locaties.

Een ding weet ik zeker, mijn garderobe is en zal voorlopig gevuld blijven met kleding uit heel Europa!

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.