Over sinterklaasinkopen en drukte in de winkelstraat

De inkopers van Sinterklaas en de Kerstman hebben het weer druk de komende weken. Maar hun inkoopteam heeft het een stuk gemakkelijker dan een aantal jaren geleden. Wie wil kan vrijwel alles online scoren.

Bij ons ging dit gisteren als volgt: op de bank liggend kiest mijn dochter op de ipad uit wat ze graag wil en vervolgens krijg ik dit doorgestuurd. Inclusief link waar ik het kan bestellen.

Ik moest toen weer even denken aan 10 jaar geleden. Toen liep ik met een 3-jarige door de winkel en stopte af en toe stiekum een cadeautje in mijn karretje. In de hoop dat ze niets in de gaten zou hebben. Als ik pech had was het cadeau te groot, en moest ik nog eens terug. Met het risico dat het dan uitverkocht was.

Tegenwoordig gaat het dus heel anders.
Met een paar muisklikken kom ik al een heel eind.

Dat je dit gaat terugzien in het aantal speelgoedwinkels lijkt een open deur.
Maar is het ook zo?
En zo ja, hoe groot is het effect?

Vorige week kon u via twitter (@LocatusNL) het verloop van het aantal speelgoedzaken in de afgelopen tien jaar al zien. Van 1025 winkels in 2006 naar 823 op dit moment. Het aantal verkooppunten was lange tijd nog stabiel, maar in 2012 zette de daling toch steviger in.

Speelgoed - aantal vkp 2006-2015

De daling in het aantal speelgoedwinkels komt vrijwel geheel voor rekening van de zelfstandige ondernemers. Waren dit er in 2006 nog 568, nu zijn dit er nog maar 302 (36% van het totale aanbod).

Speelgoed-filialiseringDaaruit volgt dat 64% van de verkooppunten uit winkelketens bestaat. Hierbij voeren twee winkelketens de absolute boventoon: Intertoys en Bart Smit. Deze twee ketens hebben meer dan 50% van de verkooppunten in handen.

Als we naar de winkelvloeroppervlakte kijken, zien we dat tot 2012 het aantal vierkante meters steeg, ondanks dat het aantal verkooppunten gelijk bleef / heel licht daalde. Vanaf 2012 zien we ook in winkelmeters een kentering. Ook deze nemen af:

Speelgoed-wvo-NL

Maar in december zal het weer druk zijn in de winkelstraten. Internet of geen internet. HOE druk het op straat wordt volgt Locatus via WiFi-sensoren. Zo kunnen wij op ons dashboard zien of het met de intocht van Sinterklaas ook drukker was in de winkelstraten. We hebben eens bij een paar steden gekeken. Een voorbeeld van een stad:

Sinterklaas_Optocht_Passanten
Het antwoord is niet eenduidig. In de ene straat is het drukker, terwijl het bij de ander juist minder druk is dan de zaterdag ervoor. Gemiddeld had dit winkelgebied een toename van passanten van 8,9%. En voor de retailer is vervolgens natuurlijk interessant: heb ik ook wat gehad aan die drukte voor mijn deur…

 

Wilt u ook uw branche in kaart brengen? Lees meer
Of weten hoe de drukte in de winkelstraat zich ontwikkeld?
Lees meer

 

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.