Hoe maak je een benchmark van je eigen winkellocaties? En waarom zou je?

U weet gegarandeerd welke van uw winkels de beste omzet draaien. En waar de kosten/baten verhouding het best is. Maar zijn dit ook de winkels die het meest optimaal presteren of had er eigenlijk nog meer in gezeten? Doen andere winkels het misschien relatief veel beter?

Hoe maakt u een goede vergelijking?

U heeft zelf een schat aan data om uw winkelnetwerk te analyseren. Maar om een goede benchmark te kunnen maken, moet u deze informatie ook kunnen duiden. Welke externe factoren spelen een rol? Om dat te bepalen is het essentieel om gestructureerd een aantal stappen te doorlopen:

winkellocaties benchmarken

Een voorbeeld

Stel u heeft twee winkels van circa 200 m².  Winkel A te A en winkel B te B hebben beide al een paar jaar vrijwel dezelfde omzet. Voor de winkel in A betaalt u echter fors meer huur dan voor de winkel in B. Presteert winkel A daarmee slechter dan winkel B? Of ligt het genuanceerder?

winkels vergelijken

Om antwoord te geven op de vraag is het goed om concurrentie en de omgeving ook in kaart te brengen. Zijn die ook vrijwel hetzelfde of zien we daar verschillen? U kunt de volgende informatie uit de Locatus database halen:

winkellocaties vergelijken

Door de externe data (Locatus) naast de interne informatie te zetten ontstaat ineens een heel ander beeld. De externe data geven aan dat de omstandigheden in A  gunstiger zijn. Hier zou men dus een hogere omzet moeten kunnen draaien, waardoor u netto zelfs meer overhoudt dan in B.

Waarom gebeurt dit niet?

Is de indeling van de winkel veel ongunstiger? Is de klantenbinding in B veel groter? En waarom dan? Heeft deze winkel beter personeel? Of een ander assortiment? Heeft u een verkeerd beeld bij uw ideale buren?

U kunt zo al uw filialen ten opzichte van elkaar benchmarken. En zo veel leren over de succesfactoren voor uw bedrijf en de omzetpotentie.

In corona-tijd

Wat lange tijd uw beste filialen waren, bleken de afgelopen maanden soms de slechtste filialen. En andersom. Zal dit zo blijven? Wat zal er gaan veranderen? Dit lijkt misschien kijken in een glazen bol, maar dit is niet zo.  Door heel consequent uw data naast die van Locatus te zetten ziet u al gauw patronen. En van daaruit kun je ook verwachtingen uitspreken over de toekomst.

In welk type winkelgebied liggen uw winkels. Hoe is de branchering van dit winkelgebied en hoe corona-gevoelig is deze branchering? Een centrum met veel dagelijks aanbod en weinig horeca staat er in deze tijd beter voor dan een centrum met veel mode en horeca.

Voeg aan uw benchmark dus ook de corona-gevoeligheid toe. Als u al deze data op een rij heeft, ziet u snel:

  • Waar de meeste potentie ligt in ‘normale’ tijden;
  • Wat ook voor corona al zwakke winkelgebieden waren;
  • Waar u de meeste gevolgen kunt verwachten van het corona-tijdperk;
  • Welke winkels de meeste kans maken na corona .

Hoe kan Locatus u helpen?

Locatus heeft zowel de data als de expertise in huis om uw winkelnetwerk goed onder de loep te nemen. We kunnen de analyse geheel voor u verzorgen of u helpen met de opzet van een monitoring stramien. Doordat we al 20 jaar data verzamelen en analyseren kunnen we de cijfers ook in een tijdsperspectief zetten. Verleden en heden vertellen ons namelijk ook iets over de toekomst. Zelfs in deze onzekere tijden.

All about data driven insights

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.