De commerciële dynamiek van het Groothertogdom Luxemburg

Français

Medio maart werden de beperkende corona-maatregelen ingevoerd. Dankzij deze maatregelen was het 11 mei mogelijk over te gaan tot de heropening van de winkels in het Groothertogdom Luxemburg. Deze corona-regelgeving had ook consequenties voor ons, als veldwerkers van Locatus. Na enkele weken telewerken – waarbij we de database van Locatus op verschillende manieren hebben gecontroleerd (lijsten, scraping, internet, bellen) – konden we eindelijk terug naar het veld voor een controle ter plaatse.

Social distancing, hydro-alcoholische gel en bewegwijzerde routes

Op mijn eerste dag in het Groothertogdom Luxemburg had ik een moment van vrees voor de hervatting van de controlewerkzaamheden. Was dit wel veilig? Deze vrees vervaagde snel, omdat de verplichting om overal een mondkapje te dragen mij meteen een gevoel van veiligheid gaf. Social distancing, hydro-alcoholische gel aan de ingang van (bijna) alle winkels, bewegwijzerde routes: alle afstandsmaatregelen werden keurig gerespecteerd.

Deze striktheid leidde tot het besluit om de horeca op 1 juni te heropenen. Lang voor deze datum zag ik de eigenaren al druk bezig met het voorbereiden van grote terrassen met tafels op afstand. De aangrenzende winkels stelden hiertoe stukken trottoir ter beschikking aan de horeca. Binnen zorgden plexiglas panelen, hydro-alcoholische gel en personeel met mondkapjes te allen tijde voor de veiligheid van de klanten.

Nieuwe merken en uitbreidingen van winkelcentra

De alerte aanpak van winkeliers en horeca-ondernemers toont een commerciële dynamiek die al enkele jaren zichtbaar is. U kunt hierbij denken aan nieuwe merken zoals A.S. Adventure, la Foir’Fouille of zeer recentelijk Brico die zich gevestigd hebben tegenover het Knauf Shopping Center in Pommerloch. Of neem de uitbreidingen van de winkelcentra City Concorde en Belle Etoile in Bertrange. Dit alles is natuurlijk in kaart gebracht in de database van Locatus.

Nieuwe winkelgebieden sinds 2015

Dit jaar was ook een bloeiend jaar met de komst van nieuwe trekkers in het Shopping Belval Plaza in Esch-sur-Alzette zoals Action, Trafic en een ALDI-supermarkt. Zo opende dit voorjaar in de gemeente Bettembourg Shopping Park Bettembourg met 14 winkels, die in totaal 13.000 m² winkelruimte delen.

Nieuwe winkelgebieden in Luxemburg sinds 2015

Nieuwe (planmatige) winkelgebieden in Luxemburg sinds 2015

In het centrum van Luxemburg-Stad is de Royal Hamilius uit de grond gestampt met 16.000 m² winkelruimte, 10.000 m² kantoren, 7.500 m² woningen en een ondergrondse parkeergarage met 628 plaatsen. Terwijl sommige winkelruimtes nog in ontwikkeling zijn, kon ik nu al de aanwezigheid van een FNAC-winkel, Galeries Lafayette op verschillende verdiepingen, een Tango-telecomwinkel en een Proxy Delhaize vaststellen.

Maar het meest ambitieuze project is nog steeds het nieuwe Shopping Center La Cloche d’Or in de wijk Gasperich in Luxemburg-Stad met zijn 130 winkels verspreid over 75.000 m² winkelruimte op 3 verdiepingen.

Bekijk plattegrond met nieuwe winkelgebieden en wvo-klasse

Alle informatie over deze nieuwe locaties is in kaart gebracht in de LOCATUS-database. Natuurlijk zijn ook de commerciële oppervlakken en foto’s beschikbaar. Verdere ontwikkelingen moeten nog komen, zoals de uitbreiding van Knauf Shopping Pommerloch. Dus blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via onze database…

Damien Dessaucy

Damien Dessaucy werkt al enkele jaren als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied ligt voornamelijk in Wallonië, Luxemburg en de grotere Europese steden. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.