Op 11 december 2024 legde de overheid tijdens Woontop opnieuw de ambitie vast om 100.000 woningen per jaar te bouwen. Deze wens horen we al jaren, echter slaagt de overheid er maar niet in dit doel ook daadwerkelijk te behalen.
Het hoogste aantal van de afgelopen zes jaar was in 2022, met 89.800 toevoegingen. De afgelopen twee jaren zakten de aantallen weer in. Met vorig jaar het laagste aantal toevoegingen aan de woningvoorraad in zes jaar tijd, 82.000 woningen. Ver onder het doel.
Hoe nu verder?
Het ministerie van VRO werkt hard aan plannen om de woningbouw aan te jagen. Een goed initiatief, alleen andere ministeries zorgen voor vertragingen in de nieuwbouw. Om er een aantal te noemen: De Wet Betaalbare huur maakt het bouwen van nieuwe huurwoningen onaantrekkelijk, het getreuzel rondom de stikstofcrisis waardoor diverse nieuwbouwprojecten op de tocht staan. Daar komen ook nog eens de vele bezwaarprocedures en de congestie op het elektriciteitsnetwerk bij. Kortom, alle goede bedoelingen ten spijt een versnelling van de woningbouw lijkt niet in zicht.
Ontwikkeling planvoorraad
Veel goede plannen dus, maar ook veel hindernissen om die plannen te realiseren. Om een beter beeld te scheppen kijken we naar de cijfers in onze Database Woningbouwplannen. Neemt de planvoorraad toe? En is de oplevering van 100.000 woningen per jaar in de komende jaren reëel?
Kijkend naar de cijfers dan vallen hier een aantal zaken op:
- De planvoorraad steeg iets in de 2e helft van 2024 ten opzichte van onze meting in de 1ste helft. Het verschil is minimaal, maar de aantallen stegen van 1,249 miljoen naar 1,308.
- Dit betreft echter alle geplande woningen, waaronder ook hele zachte plannen. Veel daarvan zullen nooit gerealiseerd worden en wat wel wordt gerealiseerd komt pas tussen 2030 en 2040 op de markt.
- De echt concrete plannen zijn de woningbouwplannen die al in uitvoering zijn. Daarvan daalde het aandeel van 172.000 na de eerste meting, naar nu 165.000 woningen. Dit beeld is een stuk minder positief.
- Er staan 72.000 woningen gepland voor oplevering in 2025.
Locatus registreert enkel de grotere plannen, dus wij hebben geen zicht op de totale planvoorraad. Het daadwerkelijk aantal te realiseren woningen van dit jaar ligt dus iets hoger. De kleinere plannen hebben echter weinig impact op het totaal. In het begin van 2024 stonden er 80.000 woningen in de planning voor oplevering in onze database. Dat zijn er 82.000 geworden volgens de CBS-cijfers. Dat is dus een toevoeging van slechts 2%, lang niet genoeg om in 2025 het doel van de 100.000 woningen te halen.
Conclusie
Hoewel het de afgelopen zes jaren al niet lukte roept de huidige VRO-minister nog steeds dat we 100.000 woningen per jaar gaan realiseren. Het idee is dat met nieuwe maatregelen en mindere regeldruk, de woningbouw wordt versneld.
Dit is een naïeve houding, want aan de andere kant zijn er veel belemmeringen voor de woningbouw. Stikstof, congestie op het energienet en bezwaren van omwonenden, om er maar een paar te noemen.
Uit onze analyse van de woningbouwplannen lijkt het opnieuw onmogelijk om die doelstelling in 2025 te gaan halen.
Wilt u meer informatie over de Database Woningbouwplannen, schrijf u dan nu in voor een online demo: