Wat leert een Cholera epidemie ons over het belang van de Locatus Retail Plan?

In de 19e eeuw ging Londen gebukt onder een serie uitbraken van de Cholera epidemie. In die tijd had niemand echt een goed idee waardoor Cholera nu veroorzaakt werd. Tot in 1854 een slimme arts, John Snow, Cholera gevallen in de stadskaart van Londen ging zetten. Uit deze kaart werd onmiddellijk duidelijk dat er grote verschillen waren in aantal uitbraken tussen plekken die relatief dicht bij elkaar lagen. Een van de belangrijkste besmettingshaarden lag in de buurt van één waterpomp. De conclusie van Snow was dat Cholera wordt verspreid door besmet water. Dat inzicht was nieuw en baanbrekend. Het afsluiten van die waterpomp zorgde ook direct voor het indammen van Cholera in die buurt.

Schoolvoorbeeld inzicht door cartografie

Het onderzoek van John Snow geldt nog steeds als een schoolvoorbeeld van wat de combinatie van data en kaarten aan inzicht kan opleveren. Tegenwoordig zijn kaarten niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken: wie kan er nog zonder navigatie in de auto of Google Maps om iets op te zoeken.

Hulp bij locatiestrategie

Bij Locatus helpen we klanten bij het bepalen van hun locatiestrategie. Natuurlijk zetten we hiervoor retaildata en analyses in. Maar het gaat bovenal over locaties, en die laten zich niet samenvatten in alleen tabellen en grafieken. Het meeste inzicht krijg je via de retailplattegronden.

Een tabel geeft aan dat de leegstand x% is in Woerden. Maar wat zegt dit? Is de leegstand verspreid of juist geconcentreerd in een bepaald deel? In het laatste geval is het besmettingsgevaar een stuk groter.

Je ziet nu waar, hoe groot de panden zijn, of het gaat om frictieleegstand of langdurige leegstand, of het rondom je beoogde pand is etc.

Gezondheid winkelgebied

Leegstand is één indicator die iets zegt over de gezondheid van een winkelgebied. De Retail Risk Index neemt veel meer factoren mee en geeft ook veel meer inzicht. (De Retail Risk Index geeft de kans dat een ondernemer gaat stoppen op een bepaalde locatie).

En zo kun je veel meer in kaart brengen met onze Retail Plans:

  • Hoe is de brancheverdeling?
  • Waar zitten mijn concurrenten?
  • Waar lopen de meeste winkelpassanten?
  • Waar zitten mijn favoriete buurwinkels?

Zonder een kaart heb je geen overzicht
en is het ook lastig om richting te bepalen
.

Daarom brengt Locatus ook alle data in kaart in Locatus Online. Kunt u wat hulp gebruiken bij het bepalen van uw richting? Wij helpen u graag verder.

N.B. Wist u dat sinds begin dit jaar onze Retail Plans flink zijn uitgebreid?

Locatus Retail Plans

Overal en altijd overzicht hebben van een winkelgebied of winkelstraat. Dat kan. Met de digitale retailplattegronden van Locatus. Een efficiënt hulpmiddel, bij ontwikkeling van winkelgebieden, huur/verhuur, koop/verkoop, taxaties en het monitoren van uw winkelcentrum.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.