Welke branches springen er het meeste uit in België?

Verandering gaat geleidelijk. De slager vertrekt, een nieuwe lunchroom opent en de schoenenwinkel verhuist naar een retailpark. In kleine stappen verandert de winkelstraat. Maar hoe groot zijn de verschillen na 10 jaar?

Locatus verwerkt jaarlijks aanpassingen voor 15% van de retaildatabase. (Voor wie ons nog niet kent, onze database bevat echt elk verkooppunt in de Benelux). Dus na 10 jaar ziet het winkellandschap er zeker anders uit. Ik ben afgelopen week eens in onze database gedoken en heb de verschuivingen op brancheniveau onder de loep genomen. Wat springt er zoal uit?

In dit blog vergelijk ik januari 2013 met de meest recente data (juli 2022).

Uitschieters op basis van aantal verkooppunten

 • Meest gegroeid (%).
  De branche Electro reparatie is relatief het meest gegroeid (+366%).
  Van 95 winkels in 2013 tot 443 winkels medio 2022.
 • Vrijwel uitgestorven
  De branche Videotheek is ondertussen met uitsterven bedreigd. Het is eigenlijk nog bijzonder dat er nog 24 Videotheken over zijn. Dit is nog maar 16% van 10 jaar geleden.
 • Met méér dan 1.000 winkels per branche afgenomen
  Branche Financieel Intermediair        : -33,6% (-1.786 panden)
  Branche Bank                                     : -29.2% (-1.459 winkels)
  Branche Bakker                                   : -21.8% (-1.306 winkels)
 • Meest gestegen
  De Branche Bezorgen/Halen heeft er de meeste extra verkooppunten bij gekregen: + 1.308 sinds januari 2013 (+76%). We zien hier de afgelopen 10 jaar een gestage groei, met een extra impuls in coronatijd.
 • Dienstensector overheerst Groei Top 10
  De branches die (in aantal verkooppunten) het meest groeien behoren merendeels tot de dienstensector. Gaat het niet over diensten, dan gaat het om eten. Mede door de komst van Albert Heijn en Jumbo staat de supermarktbranche ook in deze Top 10.
  Top 10 Branches meest gegroeid
  (in totaal aantal verkooppunten)
  1. Bezorgen/halen
  2. Minisuper
  3. Makelaardij
  4. Fitness
  5. Tatoe / Piercing
  6. Fastfood
  7. Electro Reparatie
  8. Supermarkt
  9. Dienstencheques
  10. Lunchroom
  10. Schoonheidssalon
  Als je even vrij associeert zou je kunnen bedenken dat steeds meer mensen er blijkbaar goed uit willen zien, terwijl ze buitens- of binnenshuis eten en de extra kilo’s er vervolgens weer aftrainen…

Uitschieters op basis van de winkelverkoopvloeroppervlakte

 • Meest gegroeid (%)
  De drie branches die relatief (%) het meest gegroeid zijn in winkelmeters zijn alle drie superspecialisten. Kleinere branches die er de laatste 10 jaar relatief gezien de meeste winkelmeters bij gekregen hebben:
  1. Glas & Aardwerk                          +125% (+1.192 m²)
  2. Koffie & Thee                               + 86%  (+ 4.668 m²)
  3. Feestartikelen                              + 80%  (+ 12.414 m²)
 • Meest toegenomen (in winkelmeters)
  Als we naar de grootste toename in volume kijken dan springt de branche Supermarkt er met kop en schouders bovenuit. In ruim 10 jaar tijd zijn hier 727.676 m² extra winkelmeters toegevoegd. Ook hier spelen Albert Heijn en Jumbo een rol in de toename. De nummer 2 – de branche Bouwmarkt – laat een stijging van 154.926 m² zien.
 • Meeste winkelmeters
  De branches Supermarkt en Bouwmarkt laten niet alleen de grootste groei zien in aantal winkelmeters. Het zijn ook de twee grootste branches qua totale omvang. De supermarktbranche heeft daarbij een drievoudig aantal winkelmeters ten opzichte van de bouwmarkt.
 • Meest gekrompen (%)
  De branche Beeld & Geluid is relatief het meest gekrompen (-73%), dat wil zeggen 15.090 m² minder. De belangrijkste oorzaak hiervoor zijn de online verkopen.
 • Meest afgenomen in winkelmeters
  De branche Meubelen is met -360.533 m² het meest gekrompen qua winkelmeters. De nummer 2 en 3 hebben heel wat minder vierkante meters verloren: de branche Verf & Behang –102.817 m² en de branche Dames & herenmode -92.865 m².

Welke branche heeft de meeste verkooppunten?

De branche met de meeste verkooppunten in België is nog niet genoemd.

 •  *

Locatus heeft 217 verschillende branches in haar database. Elke branche ontwikkelt zich anders. Wilt u meer weten over een specifieke branche? Of wat een goede brancheverdeling is in uw winkelgebied? Vraag dan ook eens naar onze Branche & formuleanalyse.

Nog één laatste branchewetenswaardigheid:
Wist u dat er in België 60 branches zijn waarin alleen zelfstandig ondernemers werkzaam zijn?

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...