Welke branches springen er het meest uit in Nederland?

Verandering gaat geleidelijk. De bakker vertrekt, een nieuwe lunchroom opent en de schoenwinkel verhuist naar twee straten verderop. In kleine stappen verandert de winkelstraat. Maar hoe groot zijn de verschillen na 10 jaar?

Locatus verwerkt jaarlijks aanpassingen voor 15% van de retaildatabase. (Voor wie ons nog niet kent, onze database bevat echt elk verkooppunt in de Benelux). Dus na 10 jaar ziet het winkellandschap er zeker anders uit. Ik ben afgelopen week eens in onze database gedoken en heb de verschuivingen op brancheniveau onder de loep genomen. Wat springt er zoal uit?

In dit blog vergelijk ik januari 2013 met de meest recente data (juli 2022).

Uitschieters op basis van aantal verkooppunten

 • Meest gegroeid (%)
  De branche Electro reparatie is relatief het meest gegroeid (+338%).
  Van 193 winkels in 2013 tot 788 winkels medio 2022.
 • (Vrijwel) uitgestorven
  Het Postkantoor is ondertussen helemaal uitgestorven. De laatste winkel sloot in 2018, terwijl er in 2013 nog 512 postkantoren waren. De branche Videotheken is bijna uitgestorven. Hiervan zijn in heel Nederland nog maar 18 winkels te vinden.
 • Met méér dan 1.000 winkels per branche afgenomen
  Branche Schoenen                  : -40,0% (-1.384 winkels)
  Branche Damesmode             : -17,5% (-1.209 winkels)
  Branche D&H mode               : -14,5% (-1.002 winkels)
 • Meest gestegen
  De branche Bezorgen/halen heeft de meeste extra verkooppunten: + 2.361 (+111%).
  Deze branche heeft ondertussen 4.485 verkooppunten. Wie zien hier al meer dan 10 jaar een gestage groei, maar in coronatijd heeft de branche nog een extra boost gekregen.
 • Dienstensector overheerst Groei Top 10
  De branches die (in aantal verkooppunten) het meest groeien verkopen bijna allemaal diensten in plaats van producten.
  Top 10 Branches meest gegroeid
  (in totaal aantal verkooppunten)
  1. Bezorgen/halen
  2. Garagebedrijf
  3. Kapper
  4. Café-Restaurant
  5. Fitness
  6. Lunchroom
  7. Schoonheidssalon
  8. Fastfood
  9. Tweedehands diversen
  10. Nagelstudio
  Als je even vrij associeert zou je kunnen bedenken dat steeds meer mensen er blijkbaar goed uit willen zien, terwijl ze buitens- of binnenshuis eten en de extra kilo’s er vervolgens weer aftrainen…

Uitschieters op basis van de winkelverkoopvloeroppervlakte

 • Meeste winkelmeters
  De branche Supermarkten staat met stip bovenaan als het gaat om winkelmeters. Op de tweede en derde plaats staan de bouwmarkten en meubelzaken. Deze hebben een veel grotere gemiddelde oppervlakte, maar zijn veel minder dik gezaaid.
 • Meest toegenomen (in winkelmeters)
  De branche Supermarkten heeft er bovendien de meeste winkelmeters bij: + 860.000 m² in 10 jaar, oftewel 21,8%. De branche Tweedehands diversen staat op de tweede plaats qua groei: + 379.567 m².
 • Meest gekrompen (%)
  Drie branches staan zo ongeveer samen op de eerste plaats als het gaat om procentueel de meeste krimp (tussen 60 en 61%): Computer, Beeld & Geluid en Kantoorartikelen. De eerste twee verkopen steeds meer online, terwijl de laatste branche steeds minder verkoopt doordat we simpelweg minder pennen en schrijfmaterialen gebruiken.
 • Meest afgenomen in winkelmeters
  De branche Warenhuis is in absolute zin het meest gekrompen in winkelmeters (- 344.825 m²). Het vertrek van V&D heeft lange tijd een stempel gedrukt op de leegstand in winkelmeters. De panden blijken veelal te groot voor andere retailers en hier vinden dan ook regelmatig transformatietrajecten plaats.

Welke branche heeft de meeste verkooppunten?

De branche met de meeste verkooppunten in Nederland is nog niet genoemd. Welke van deze vier is dit?

 •  *

Locatus heeft 217 verschillende branches in haar database. Elke branche ontwikkelt zich anders. Wilt u meer weten over een specifieke branche? Of wat een goede brancheverdeling is in uw winkelgebied? Vraag dan ook eens naar onze Branche & formuleanalyse.

Nog een laatste branche wetenswaardigheid: Wist u dat er in Nederland 52 branches zijn, waarin alleen zelfstandige ondernemers werkzaam zijn (dus géén winkelformules). 

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...