Altera Vastgoed analyseert vastgoed risico’s
met Locatus data

Altera Vastgoed biedt institutionele beleggers toegang tot Core vastgoedbeleggingen in de sectoren woningen en winkels. De portefeuilles bestaan uit hoogwaardig en duurzaam vastgoed met stabiele rendementsverwachtingen. Altera heeft circa € 2,6 miljard onder beheer, maakt geen gebruik van vreemd vermogen en kent een laag kostenniveau.

Ellen Tak | Hoofd Research & Strategy |  Altera Vastgoed

Naast een woningportefeuille managet Altera Vastgoed ook een winkelportefeuille gericht op food & convenience. Ellen Tak, Hoofd Research & Strategy vertelt dat er geen week voorbij gaat dat ze de retail data van Locatus (de Verkooppunt Verkenner) niet gebruikt. Sterker nog, zij gebruikt de data bijna dagelijks tijdens verschillende processen. Of het nu gaat om het analyseren van de trends en ontwikkelingen in relatie met de huidige portefeuille, het herkennen van karakteristieken van goed (of slecht) renderende winkelcentra, het in kaart brengen van concurrentie of het beoordelen van potentiële acquisities. Bij ieder vraagstuk duikt zij weer in de data.

Altera kiest voor investeren in vastgoed gericht op dagelijkse boodschappen

De huidige portefeuille bestaat voor 75% uit wijkwinkelcentra en solitaire supermarkten en 25% uit objecten die meer gericht zijn op vergelijkend winkelen. De doelstelling is om de portefeuille op termijn met name te laten bestaan uit  convenience (dagelijkse) vastgoed.

Ellen Tak: “Ook uit de trendcijfers van Locatus blijkt dat investeren in de dagelijkse sector de beste keuze is. Zo zien we dat de leegstand in convenience winkelcentra relatief laag is en dat deze winkelcentra door de jaren heen bovengemiddeld veel stabiliteit laten zien. Convenience centra profiteren namelijk van demografische trends als vergrijzing en urbanisatie en hebben minder last van online winkelen dan retailers op highstreet locaties. Bovendien hebben ze de afgelopen maanden ook de vruchten geplukt van het feit dat veel mensen thuis moesten werken.

Zonder Locatus retaildata heb je een soort blackbox.
Je weet dan niet wat de concurrentie doet.

“Natuurlijk kan ik die informatie ook zelf verzamelen, maar dan moet ik iedere keer op pad. Of van internet afhalen, maar dat is toch een stuk minder betrouwbaar”, licht Ellen Tak toe.

“We hebben in eerste instantie wel geaarzeld over het afnemen van de data, want het is toch een flinke investering. Door slechts een deel van de data af te nemen, kunnen er geen goede volwaardige analyses gemaakt worden. Het meest waardevolle van Locatus data vind ik dat Locatus de data van héél Nederland heeft. Zo kan ik onze portefeuille ook afzetten tegen landelijke gemiddelden en daarmee landelijke ontwikkelingen.”

Als je maar een deel van de data hebt,
weet je ook maar een deel van de waarheid.

Daarnaast gebruiken onze Asset Managers de Locatus data ook voor concurrentie en verhuurvraagstukken. Als er een lege unit gevuld moet worden, wil je een retailer aantrekken die veel kans heeft op succes. Als er teveel concurrerend aanbod in de omgeving aanwezig is, loop je het risico dat er niet voldoende omzet gegenereerd kan worden. Natuurlijk zal de retailer hier zelf ook naar kijken, maar vanuit toekomstperspectief willen we dit ook zelf inzichtelijk hebben.

Helaas geen huurprijzen

Op onze vraag wat ze nog mist in onze data geeft Ellen Tak aan: “Het is jammer dat Locatus geen transactiedata heeft, zoals huurprijzen en yields. Wel koppel ik zelf de referenties aan de Locatus data, zodat ik dezelfde structuur in mijn data houd. Zo kan ik gemakkelijk analyseren hoe deze referenties correleren met bepaalde karakteristieken, zoals formule, branche, type winkelcentrum of locatie. De Locatus database vormt daarbij de perfecte steady basis.”

 


Wilt u meer weten over de Verkooppunt Verkenner en hoe deze data u verder kan helpen?

Stel uw vraag aan Björn Jansen

Björn Jansen adviseert al jaren vastgoedpartijen en retailers.
Hij komt graag langs of vertelt via Teams meer over ons online dataplatforms of over hoe onze experts u kunnen helpen met uw locatie vraagstukken. Of het nu gaat om retail, woningbouwplannen of kantoren.