Wat is het effect van Serious Request
in de winkelstraten van Apeldoorn?

Dat het ’s avonds drukker dan druk is tijdens Serious Request was duidelijk te zien op alle beelden die getoond werden. Maar profiteert de retail in Apeldoorn ook van een dergelijk event?

Locatus telt 24/7 winkelpassanten in de Apeldoornse binnenstad via WiFi sensoren. Zo kan de gemeente goed monitoren wat het effect is van activiteiten in de binnenstad. Dus ook wat het effect is van Serious Request.

 

Als eerste vergelijken we het aantal bezoekers tijdens Serious Request met het aantal bezoekers in de week ervoor. Afhankelijk van de dag waren er twee tot drie keer zoveel bezoekers in het centrum van Apeldoorn.

Maar als dat alleen ’s avonds is, hebben de winkels hier niet zoveel baat bij. Daarom nemen we vrijdag 15 december als voorbeeld. Vrijdag overdag is het aantal passanten in de Hoofdstraat verdubbeld. Veel mensen maken er dus blijkbaar een dagtochtje van.

Hoewel het aantal passanten tijdens Serious Request veel hoger ligt, is de verspreiding over de dag vergelijkbaar. Tussen 8.00 uur en 15.00 laat het eenzelfde verloop zien. Vanaf 15 uur verandert het patroon. Dat zijn de mensen die voor Serious Request in de stad blijven, aangevuld met nieuwkomers.

Tot slot kijken we nog even naar het verschil tussen de week ervoor en Serious Request op het drukste punt in de Apeldoornse winkelstraten.

De winkeliers en de horeca moeten dus wel degelijk iets gemerkt hebben van dit event.

Stel uw vraag aan Arjan Kluin

Arjan Kluin adviseert al jaren gemeenten en adviesbureaus. Hij komt graag langs of vertelt via Teams meer over onze databanken en applicaties.