Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

français

De leegstand van handelspanden is de afgelopen 15 jaar in België sterk gestegen. Maar sinds begin 2021 neemt de leegstand voor het eerst sinds lange tijd weer af.

Afgelopen jaar was een turbulent jaar voor de Nederlandse retail. Het jaar startte nog met een lockdown, snel opgevolgd door de Oekraïne oorlog. Met als gevolg een gierende inflatie, torenhoge energietarieven en een afnemend consumentenvertrouwen. Daar kwam nog eens een nijpend personeelstekort bovenop. Grote problemen voor de Nederlandse retail, waarbij je oplopende leegstand verwacht. Maar niets is minder waar.

De impact van ‘online boodschappen doen’ op het Nederlandse supermarktlandschap is inmiddels structureel van aard. Full service formules kunnen het zich bijna niet meer permitteren om niet professioneel in te zetten op dit kanaal. Picnic heeft als ‘pure’ online supermarkt een knappe prestatie geleverd door in rap tempo aan online marktaandeel te winnen. Maar de markt voor ‘online’ boodschappen blijkt op dit moment minder groot dan menigeen vijf jaar geleden dacht.

Onderzoeks- en databureau Locatus, gespecialiseerd in retailvastgoed, leegstandscijfers en passantenstromen breidt haar aandachtsveld verder uit. Locatus neemt per 1 januari 2023 de kantorendatabase van R.L. Bak PropertyResearch & Consultancy over. Deze database bestaat uit 17.500 kantoorgebouwen in Nederland met een totaal oppervlak van ruim 57,5 miljoen m2.

Als je door de hoofdwinkelstraten loopt, zie je met name winkels die bij bekende ketens horen. Deze winkelformules staan al op onze visuele harde schrijf en vallen ons daardoor eerder op.

Maar toch vormen filiaalwinkels landelijk gezien nog steeds een ruime minderheid ten opzichte van de zelfstandig ondernemers.

Het gaat niet slecht met de leegstand in Nederland, ondanks alles daalt deze nog steeds. Als ik pandeigenaren spreek zijn zij redelijk te spreken over de verhuurbaarheid van kleine en middelgrote panden in centrumgebieden. Maar de verhuurbaarheid van grote panden vinden zij vaak lastiger.

Het lijkt weer drukker in de winkelstraten. Zeker in de grote steden. Maar zijn we weer terug bij de drukte van vóór corona? Alhoewel dit soms zo lijkt zeggen de metingen wat anders. Zijn we gewoon niet meer gewend aan de drukte van voor corona?

Het lijkt weer drukker in de winkelstraten. Zeker in de grote steden. Maar zijn we weer terug bij de drukte van vóór corona? Alhoewel dit soms zo lijkt zeggen de metingen wat anders. Zijn we gewoon niet meer gewend aan de drukte van voor corona? 

De vraag die wij ons stelden is: wat is er daadwerkelijk veranderd in de wijkwinkelcentra in de afgelopen decennia? Wat is de invloed van de snelle technologisch en maatschappelijke ontwikkelingen in combinatie met de corona en inflatie?

Mechelen en Hilversum, twee mooie en boeiende middelgrote centra. Beide steden hebben te maken met een teruglopend winkelbestand en zoeken oplossingen voor de leegstand die daardoor in het centrum ontstond. Reden voor ons om hier met onze Locatus Shopviews eens neer te strijken.

Of het nu om België of Nederland gaat, de uitdagingen zijn van dezelfde orde. We vergeleken landelijke ontwikkelingen met middelgrote steden, en nog specifieker Mechelen en Hilversum.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.