5 verschillen in juweliersbranche in Nederland en België

De  Juweliersbranche is een branche die gevoelig is voor de economische crisis. In Nederland zagen we onder andere het faillissement en tevens doorstart van Siebel. Ook heeft de branche te maken met andere ontwikkelingen, zoals nieuwe wensen van de consument ten aanzien van trends in sieraden, “fastfasion”, 3-D geprinte sieraden en het internet als verkoopkanaal.

Hoe zien we dit terug in het straatbeeld? In hoeverre zien we verschillen tussen de Nederlandse en de Belgische juweliers? Ik heb 5 verschillen op een rij gezet.

1  Aantal juwelierszaken per inwoner in België is hoger dan in Nederland.

Zowel in België als in Nederland zijn er momenteel ca. 1.400 juwelierszaken. Aangezien er in België aanzienlijk minder mensen wonen dan in Nederland, (11,3 miljoen in België en 17 miljoen in Nederland) is het aantal juwelierszaken per 1.000 inwoners in België hoger, namelijk 0,12 tegen 0,08.

juweliersbenl-trendlijnen

2  Minder juweliersmeters per inwoner in België dan in Nederland.

België heeft vergeleken met Nederland aanzienlijk minder winkelverkoopvloeroppervlakte in de juweliersbranche, namelijk 55.000 m2 tegen ruim 86.000 m2 in Nederland. Per 1.000 inwoners zijn de verschillen aanzienlijk kleiner: 4,9 m2 WVO/1.000 inwoners in België en 5,1 m2 WVO/1.000 inwoners in Nederland.

3  De gemiddelde juwelierszaak in België is kleiner dan in Nederland

De omvang van de gemiddelde juwelierszaak is in België 39 m2 WVO. In Nederland zijn de winkels opmerkelijk groter met 61 m2 WVO. In beide landen zien we de gemiddelde winkelomvang van juwelierszaken licht toenemen.

4  Aandeel zelfstandige juweliers in België groter dan in Nederland

Van de ca. 1.400 juwelierszaken in België is 8% onderdeel van een formule. De voornaamste juweliersketens zijn Venizi, Pandora en Histoire d’Or. In Nederland is 14% van de juweliers-zaken gefilialiseerd. Lucardi is in Nederland de formule met de meeste verkooppunten gevolgd door Siebel.

juweliersbenl-filialisering

5  Ondersteunende winkelgebieden zijn in Nederland populairder

80% van de juwelierszaken in België is te vinden in een centraal winkelgebied zoals een Binnenstad of Hoofdwinkelgebied. Ook in Nederland zijn de meeste juwelierszaken in de centrale winkelgebieden te vinden, maar dit land heeft ook nog éénvijfde in de ondersteunende winkelgebieden, zoals de Binnenstedelijke winkelstraat. Het aandeel van de verkooppunten dat buiten een winkelgebied is gevestigd, de zogenaamde verspreide bewinkeling, zien we in beide landen afnemen. Ondanks dat is in België nog steeds 5% van de juweliers buiten een winkelgebied te vinden.

juweliersbenl-locatie

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.