Leegstand in Deventer,
het is maar hoe je het bekijkt

Vorige week kopte onze lokale krant “leegstand in Deventer het hoogst van Nederland”. Hiermee ging de krant in op een onderzoek van Dynamis over leegstand in geheel Nederland. Dynamis maakt gebruik van Locatus data, dus ik had geen enkele reden om te twijfelen aan de juistheid van de cijfers. Ik woon zelf in Deventer en bezoek overal in Nederland beroepsmatig binnensteden en andere winkelcentra. Ik vond het dus vreemd dat Deventer zo slecht uit het onderzoek kwam, daarom ben ik er maar eens ingedoken.

Leegstand in winkelverkoopvloeroppervlak
15,6 % van de winkelmeters in Deventer staat leeg en hiermee staan we op de eerste plaats van Nederland. Aan dit cijfer twijfel ik niet, maar gelukkig weet ik ook de oorzaak van dit hoge percentage. In het centrum Deventer staat het voormalige pand van V&D leeg, maar dit is voor korte duur. Al voor het faillissement van V&D waren er vergevorderde plannen dit pand aan te pakken en dit gaat ook op korte termijn gebeuren. Het pand wordt opgesplitst en Deventer is straks weer 3 winkelpanden rijker. Verder staat er in Deventer op het bedrijventerrein een pand leeg van 15.000 m².  Een gigantisch groot winkelpand dat de cijfers aardig uit het verband trekt. Om een kleine indruk te geven hoe groot dat is: dit zijn 15 supermarkten, of misschien nog wel beter te bevatten, zo’n 300 gemiddelde bakkers, slagers en/of bloemenwinkeltjes.

Breder perspectief
In hun onderzoek zoomt Dynamis in op de leegstand in vierkante meters. Dit heeft alleen betrekking op de detailhandel. Bovendien is in het onderzoek maar naar 34 van de 390 gemeenten gekeken. Als de krant hier een landelijke conclusie uit trekt gaat het mis. Verder wil ik er op wijzen dat ook de kapper, horeca, banken en andere dienstverleners het leegstandsbeeld bepalen. Kijken we naar alle verkooppunten in Deventer, dan heeft de gemeente een leegstandspercentage van 9,3% (in aantal panden). En dan heeft Deventer zeker niet de hoogste leegstand van Nederland. En ook met de bezoekersaantallen van de binnenstad van Deventer is helemaal niets mis.

Maar het kwaad is natuurlijk al geschied. Iedereen kan zijn zegje doen zonder er verder in te duiken en dat gebeurt dan ook veel op sociale media. Het ligt aan de burgemeester, de gemeente heeft het gedaan, de huren zijn veel te hoog, het parkeren is te duur, de vergunningen en regelgeving kloppen niet, het is de schuld van internet, in Duitsland is het allemaal veel beter en Deventer mist de bekende winkelketens die grotere steden wel hebben…

Al met al slecht nieuws voor Deventer, wat niet geheel terecht lijkt te zijn. Ik vind het jammer dat een regionale krant een dergelijk artikel plaatst, want niemand wordt hier beter van. Hierbij wil ik jullie allemaal uitnodigen om eens een keer een dagje Deventer te doen en te genieten van de leuke winkeltjes, de gezellige horeca en de mooie historische binnenstad. En dan zullen jullie allemaal tot de conclusie komen dat het allemaal nog wel meevalt in Deventer.

Monitor Winkelleegstand

Leegstand van winkels. Ondertussen heeft iedereen het er over. Om aan alle 'geruchten' over leegstand een einde te maken publiceert Locatus jaarlijks een Monitor Winkelleegstand: voor zowel België als Nederland.

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.