Wanneer is een winkel een formule?

Dinsdag twitterden we dat 99,9 % van de verkooppunten in de branche Galerieën zelfstandig ondernemer is. Dat riep vragen op bij onze volgers. Welke keten zorgt voor die 0,1% filialisering? En hoeveel galerieën zijn er dan wel niet in Nederland? Dit is een goede aanleiding om wat dieper in te gaan op de begrippen formule en filialisering.

Wij hanteren de volgende definitie voor een formule:

Locatus registreert een verkooppunt als formule indien er wereldwijd zeven of meer vestigingen zijn, óf indien een onderneming meer dan 100 werknemers in dienst heeft, en toch minder dan 7 vestigingen.

Met deze definitie in gedachten kijken we nogmaals naar de branche Galerieën. Op dit moment zijn er 1.361 verkooppunten in Nederland, waarvan 0,1% (afgerond) tot een formule behoort. Snelle rekenaars begonnen dus vragen te stellen. Hoe kan één winkel tot een formule behoren? In dit geval, omdat deze winkel behoort tot de internationale keten Lumas, met 47 filialen verspreid over Europa, Azië en Amerika.

Een  keten waar het even spannend voor werd was de Bijenkorf. Op dit moment zijn er nog maar 7 filialen over. Maar zelfs als dit er 6 zouden worden blijft dit een formule, omdat hier meer dan 100 mensen werkzaam zijn.

Wilt u meer weten over de verdeling zelfstandigen versus formules in Nederland en België?

Lees verder

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.