Albert Heijn stoot Kruidvat van de troon

Top 100 Nederland

Sinds de start van onze Top 100* publicatie in 2016 heeft Kruidvat niet langer de leiding als nummer 1 in de ranglijst met meeste verkooppunten (vkp). In 2023 zijn 45 filialen van Jan Linders onder de Albert Heijn paraplu verder gegaan en daarmee is Albert Heijn de eerste winkelketen in Nederland met meer dan 1.000 filialen. Hoewel Albert Heijn altijd al de koploper was in winkelvloeroppervlakte (WVO), hebben zij met 1.005 filialen nu ook de toppositie bereikt als het gaat om het aantal panden in Nederland.

Verschuivingen in Top 100

De consolidatie in het supermarktlandschap zorgt ook voor andere verschuivingen in de Top 100. Winkelketen Plus is de enige stijger binnen de top 10 in WVO. Door de ombouw van Coop filialen naar Plus filialen is Plus van positie 10 naar positie 8 gestegen. De ombouw van Coop naar Plus filialen is nog niet afgerond. Als alle overgebleven Coop Filialen ook Plus filialen worden, zal Plus volgend jaar de top 5 binnenkomen. Het is dan ook geen verassing dat de Coop (vkp) en Jan Linders (WVO) zijn verdwenen uit de Top 100.

In de WVO top 10 zijn en blijven de supermarkten dominant. Door de uitbreiding van Plus filialen zal deze dominantie aankomend jaar alleen maar versterken. Supermarktketens nemen plek 1, 2, 5, 7 en 8 in binnen de top 10, de top 10 wordt verder gevuld met de Intratuin, Hema en drie bouwmarktketens. Afgezien dat Plus twee plekken is gestegen is deze top 10 verder ongewijzigd.

Top100

Tweedehandswinkels steeds prominenter

Een andere opvallende bevinding die wij in onze Top 100 (WVO) zien is dat tweedehandswinkels steeds prominenter verschijnen in ons straatbeeld. De twee ketens ‘Het Goed’ en ‘Rataplan’ stonden voorheen al in de Top 100 en zijn dit jaar alleen verder gestegen in onze Top 100 ranking (WVO). Dorcas is als nieuwkomer de derde winkelketen in tweedehandswinkels in onze Top 100 (WVO).

*De Top 100 is een ranking op basis van verkooppunten per winkelformule (vkp) en winkelvloeroppervlakte (WVO).

Bent u benieuwd naar de hele Top 100? Klik dan vrijblijvend (gratis) op onderstaande link:

Ja, ik ontvang graag de Top 100 2024

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.