Crisis gaat voorbij aan Rielerweg…

“Bert Goorman gooit na 50 jaar de handdoek in de ring” kopte het lokale dagblad deze zomer. Een bericht van het soort dat je vaker voorbij ziet komen de laatste tijd. Na 50 jaar in het vak gezeten te hebben, besluit Goorman zijn Promarkt aan de Rielerweg* te sluiten en het rustig aan te gaan doen. De minisuper was een van de laatste ‘oorspronkelijke’ winkels aan de Rielerweg. Vele winkeliers zijn hem al voorgegaan. Gestopt, of verhuisd naar een betere locatie meer in het centrum.  Zo komt er een einde aan een  rijtje namen zoals Hermans, Pelgrim, Duivenvoorde en Stempher en blijft alleen slijterij Poort van Kleef van Korendijk als oorspronkelijke naam over.  Crisis aan de Rielerweg?

Dat zou je verwachten. Zoals in mijn vorige blog te lezen was verdwijnen op heel wat plekken in het land deze kleinere winkelgebieden. Winkelpanden krijgen een andere functie en na verloop van tijd is er geen winkel meer over. Zo niet aan de Rielerweg. Want een paar weken nadat Goorman zijn pand verlaten heeft, heeft  zich al een nieuwe huurder aangediend. Binnenkort opent hier een winkel met buitenlandse delicatessen. En zo blijft het aantal winkels aan de Rielerweg wederom stabiel. Want zo verging het dat laatste jaren de andere vertrekkende winkeliers ook. Hun plaats werd ingenomen door een vervanger. Het enige verschil met de oorspronkelijke winkeliers is dat deze nieuwe ondernemers stuk voor stuk van buitenlandse afkomst zijn.

Wat begon met één Turkse slager, is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een straatje met stuk voor stuk speciaalzaken. Minisupers, bakkers, een kapper een grillroom en winkels met buitenlandse delicatessen. Kwamen er eerder voornamelijk Turkse klanten, tegenwoordig weten ook steeds  meer Nederlanders  de weg te vinden naar de Rielerweg. Ik spreek uit ervaring, want ik kom hier ook al jaren bij de kapper om daarna, meestal met een tas vol Turkse lekkernijen uit andere winkels in de straat, weer huiswaarts te keren.

“De meeste ondernemers in deze straat zien de toekomst rooskleurig in”, was laatst in hetzelfde dagblad te lezen. Er zouden wat hen betreft zelfs nog wel wat speciaalzaken bij mogen komen op een nog te ontwikkelen perceel verderop in de straat. Het is een straat geworden met kleine specialisten, die niet elkaars concurrent zijn, maar elkaar juist versterken. Ook de ruimere openingstijden trekt mensen. En vooral in de zomer  is de sociale controle er groot. De Turkse gemeenschap is van oorsprong gewend buiten te leven en de vele mensen op straat maakt het levendig en geeft velen een extra veilig gevoel. Al met al dus een goede formule voor een dergelijk winkelgebied.

__________________________

*) De Rielerweg ligt in mijn woonplaats Deventer.  De plaats doet er eigenlijk niet zoveel toe. Het gaat mij om het type winkelgebied en de verschuiving van kleine Nederlandse zelfstandigen naar buitenlandse zelfstandigen. Die samen voor een eigen uitstraling zorgen.  Worden dit de zelfstandigen van de toekomst? Wat denkt u?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.