De BAG: meer dan enkel adressen en gebouwen?

Onlangs heeft de overheid de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) vrijgegeven. Dit register is dus voor iedereen (zowel overheden als private partijen) vrij te gebruiken. Ook voor commerciële doeleinden. Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik onderzocht hoe de BAG gekoppeld kan worden met de data van Locatus en wat de toegevoegde waarde van de BAG kan zijn voor retailketens.

De BAG als toegevoegde waarde
De BAG is een registratie waarin basisinformatie van alle gebouwen en adressen van gemeenten in Nederland wordt verzameld. Door de BAG te koppelen met de data van Locatus kunnen nieuwe gegevens e worden toegevoegd. De extra informatie die de BAG biedt is oa:

  • Het bouwjaar van panden en gebruiksdoelen zoals kantoren of scholen.
  • Het inzichtelijk maken van panden qua omtrek. Zo kan de BAG een goed alternatief vormen om de  winkels die bij Locatus niet op een Goadplan staan duidelijker in kaart te brengen.
  • Tenslotte gebruikt de BAG zeer nauwkeurige coördinaten voor de verblijfsobjecten. Dit heeft Locatus de mogelijkheid gebodende huidige coördinaten aan te passen waardoor de nauwkeurigheid van de coördinaten verbeterd is.

Figuur 1: Eén van de mogelijkheden van de BAG is het weergeven van gebruiksdoelen. Hierdoor is eenvoudig te laten zien waar bijvoorbeeld scholen of kantoren gevestigd zijn.

Figuur 2: Een andere mogelijkheid is het weergeven van het bouwjaar van panden. Dit geeft extra inzicht in de mogelijkheden van het pand en kan helpen bij het bepalen waar een mogelijke doelgroep zit.

Conclusie
Uit de interviews die ik hield met retailketens blijkt dat de BAG een potentiële toegevoegde waarde kan zijn voor winkelketens. Echter, dit verschilt per winkelketen. Omdat sommige winkelketens al erg volwassen zijn in hun locatiestrategieën zal de BAG voor hen minder toevoegen. Maar voor andere winkelketens kan de BAG wel goede mogelijkheden bieden voor analyses en voor het combineren van de BAG met andere data, waaronder de Locatus data.

Voor Locatus is visualisatie van de data het grootste pluspunt. Zo kunnen  via de BAG omtrekken van vrijwel alle verkooppunten weergegeven worden. Een nadeel hierbij is wel r dat winkelcentra bestaan uit één BAG pand. Daardoor is in die situaties de omtrek van de afzonderlijke winkels niet zichtbaar. Verder is de verbetering van coördinaten een toegevoegde waarde. waar ook de klanten van Locatus direct van profiteren.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.