Deze winkelformules zie je het vaakst in de Nederlandse winkelstraten!

Top 100 winkelformules Nederland 2020

Aan het begin van het jaar zetten wij altijd een aantal facts & figures op een rij. Zo maakten wij twee weken geleden de stijgende winkelleegstand bekend. En nu kijken we naar de Top 100 van winkelformules in Nederland. Wat is er het afgelopen jaar veranderd in de Top 100 van winkelformules? En welke verschuivingen zien we als we langer terugkijken?

De Top 10

De Top 10 laat deze keer geen enkele nieuwkomer zien. Primera en Zeeman wisselen van plaats, maar dat is dan ook de enige wijziging in ranking. Dit wil niet zeggen dat er niets veranderd is. Zo kreeg Jumbo er in 2019 bijvoorbeeld 51 winkels bij (+67.494 m²) en heeft de Regio Bank 13 filialen minder. Ook Ikea  (+33.174 m²) en Praxis (+50.594 m²) laten een flinke groei zien in winkelmeters.

Bekijk hieronder de verschuivingen van de afgelopen 15 jaar in de Top 10.


Zoals u kunt zien is er de afgelopen 15 jaar een hoop gebeurd en is er steeds meer ‘groen’ te zien. Een groene kleur correspondeert in Locatus Online met de groep ‘dagelijks’. Hieronder ziet u nog een Top 10 van de afgelopen 15 jaar, maar dan op basis van het winkelverkoopvloeroppervlak.

Grootste stijgers

De grootste stijgers komen deze keer uit zeer gevarieerde branches. Big Bazar is dit jaar gestegen van de 88e naar de 65e plaats, en is daarmee de grootste stijger. De keten heeft nu 157 filialen. Praxis is 17 plaatsen gestegen en heeft 23 nieuwe winkels, Jumbo slijter stijgt 16 plaatsen en Avia Xpress 14 plaatsen. Ook bij de Top 100 op basis van oppervlakte komen de grootste stijgers in de Top 100 uit gevarieerde branches: Loods 5 (+24), Van der Valk (+22), KlusWijs (+13) en DA (+14). Dit laatste is het gevolg van de ombouw van DIO naar DA, die nog steeds plaatsvindt.

Grootste zakker

Intertoys is in beide Top 10’s de grootste daler. In 2019 heeft de speelgoedketen 177 winkels gesloten. De keten ging het afgelopen jaar van 389 naar 212 winkels.

Niet alleen weg uit Top 100

Voor een aantal formules geldt dat zij niet alleen uit de Top 100 verdwenen zijn, maar helemaal ophouden te bestaan (in Nederland). Zo wordt een aantal formules (gedeeltelijk) omgebouwd naar een andere formule. DIO gaat over naar DA, EMTÉ is over naar Jumbo en COOP en Formido wordt HUBO. Hudson’s Bay, Miller & Monroe zijn door hun faillissement helemaal verdwenen. Coolcat en OP=OP voordeelshop zijn ook door een faillissement weg uit de Top 100, maar deze formules zijn via een doorstart in afgeslankte vorm verder gegaan.

Nieuwkomers

Onder de nieuwkomers op basis van oppervlakte zien we ook diverse dienstverleners. Dit komt omdat Locatus sinds 2019 niet alleen de oppervlakte van de detailhandel registreert, maar ook de oppervlakte van diensten en horeca.

Download gratis de nieuwste Top 100 winkelformules van Nederland

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.