Donkere wolken boven de winkelmarkt

De dynamiek van de retailmarkt in één infographic

Blog in English

Tijdens de Locatus Summerclass kwam de dynamiek van de huidige winkelmarkt uitgebreid aan de orde. Conclusie: er hangen donkere wolken boven de winkelmarkt. Gertjan Slob eindigde zijn presentatie met een persoonlijk voorbeeld. Hier was ooit de winkel van mijn ouders, nu zijn er kantoorpanden en niemand die deze winkel nog mist…

We zien een onomkeerbare verandering in koop- en verkoopgedrag. En met we bedoel ik iedereen. Je hoeft maar even te kijken wat je de afgelopen week gekocht hebt en je vindt wel een sprekend voorbeeld. Zo heb ik vorige week écht geprobeerd om een beschermhoes voor mijn iPad in een winkel te kopen. Ik was toch in de buurt en wilde ‘m even in het echt zien. De ene winkel (ik zal maar geen naam noemen) had werkelijk niets om uit te kiezen. In de andere winkel hadden ze welgeteld één (beschadigd) hoesje in de kleur en uitvoering die ik wilde. Dus ben ik toch maar naar online gevlucht. De volgende keer bestel ik het waarschijnlijk direct in een webshop. Ik kan het immers altijd nog terugsturen wanneer het niet bevalt.

Mijn kinderen proberen het niet eens in de winkel. En dat is waarschijnlijk waarom het aanbod en de voorraad in de winkels zo beperkt is. De winkels merken dat dit product meestal online besteld wordt, dus passen ze hun assortiment hier op aan. Waardoor ik niet kan vinden wat ik zoek en… het online bestel.

We zijn in een spiraalvormige beweging terecht gekomen. Er zijn steeds minder redenen om naar de stad te gaan. Dus lopen er minder passanten in de straat. Als er minder mensen lopen, wordt er ook minder gekocht, verarmt het aanbod en verdwijnen steeds meer winkels. En dus staat er weer meer leeg. Waardoor er nog minder redenen zijn om naar de stad te gaan, etc…

Vervolgens zorgt minder vraag naar winkels ook voor lagere huurprijzen en waardedaling van winkelpanden.

De dynamiek van de retailmarkt hebben we samengevat in één infographic:

De cijfers hebben betrekking op de Nederlandse markt. 
Download de infographic ook in pdf door op de afbeelding te klikken.

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...