Drukte winkelstraten 40% van voorheen

De eerste weken van de intelligente lockdown was het ongekend rustig in de Nederlandse winkelstraten. In straten met supermarkten, drogisten en/of vers-aanbieders is het nog steeds druk en soms zelf drukker dan voor de lockdown, maar in de andere winkelstraten liep bijna niemand meer. Maar daar begint wel verandering in te komen.

Voor de afgelopen zaterdagen hebben we op een rij gezet hoe die drukte zich ontwikkelt in 10 belangrijke straten in Nederland. Wat direct opvalt is dat het heel voorzichtig elke week wel weer iets drukker wordt. Als we dat echter vergelijken met de laatste normale zaterdag (7 maart) dan zien we nog steeds dat het veel rustiger is dan onder normale omstandigheden.

Gemiddeld lagen de passantenaantallen afgelopen zaterdag op 40% van de aantallen die we voor Corona registreerden. Dat is al wel een stuk meer dan de 25% ten opzichte van normaal, die we op 4 april telden.

Passanten april 2020

Vorige week gaven we al aan dat zelfs de normale drukte in de meeste winkelstraten theoretisch geen problemen zou veroorzaken. En dat blijkt nog steeds vrijwel overal zo te zijn. Nu we nog maar op 40% van normaal zitten, moet het mogelijk zijn om 1,5 meter afstand te houden in de winkelstraten. Daarvoor is en blijft het wel nodig dat iedereen social distancing respecteert en dat winkels en gemeentes passanten- en bezoekersstromen in goede banen leiden.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.