Een jaar veldwerk voor Locatus

Mijn buitendienstavontuur begon in 2014 op 7 januari en eindigde op 19 december. In die periode zag ik een kleine 30.000 verkooppunten voorbijkomen. Gemiddeld zo’n 250 per dag. Deze verkooppunten komen natuurlijk niet alleen voorbij. Ons werk bestaat uit het registeren van een heleboel informatie over al deze winkels.

Hoe groot is de winkel?
Wat is de gevelnaam?
Waar zit het verkooppunt?
In welk winkelgebied ligt het pand?
Wat is de branche van dit verkooppunt?
Hoeveel kassa’s heeft een supermarkt?
Van welke formule maakt de winkel deel uit?
Is er een pinautomaat in de winkel?
Heeft de winkel een servicepunt van de post?

In een deel van de winkelgebieden bepalen we ook nog eens de pandkwaliteit van het winkelpand en in welk marktsegment de winkel zich bevindt. Halverwege het jaar zijn we begonnen met het maken van foto’s van winkels. Hiervan heb ik er minimaal 1000 op mijn conto  staan. Tussendoor heb ik even drie nieuwe Retail Plans (winkelplattegronden) gemaakt van winkelgebieden in London. Verder werd ik ingezet voor enkele maatwerkopdrachten in de grensstreek van Duitsland.

Tellen
Ook telde ik drie zaterdagen winkelpassanten. Dan stond ik in weer en wind in een stadscentrum om de voorbijgangers te tellen:  4 telronden van 12 telpunten betekent 144 tellingen van 5 minuten.  Voor onze tellingen maken we trouwens gebruik van een poule van 100 man/vrouw die regelmatig voor ons telt. Daarnaast is Locatus gestart met het continu tellen van winkelpassanten. Hiervoor hangen we wifi sensoren op die deze gegevens verzamelen voor ons. Inmiddels ben ik ook bijgeschoold om deze sensoren op te kunnen hangen en te installeren, en ben ik 4 dagen op pad geweest om dit te doen.

Slechts 2 bekeuringen
In 2014 hebben we onze data in het buitenland ook weer geactualiseerd en aangevuld. Voor mij betekende dit reizen naar London (3x), Hamburg, Geraardsbergen en Mons. Samen met mijn werk in Nederland heb ik hiervoor 43.170 km gereden met mijn leaseauto en heb ik 6 keer in het vliegtuig gezeten. Ondanks de 43.170 kilometer heb ik slechts 2 bekeuringen voor het overschrijden van de snelheid, met slechts 5 kilometer per uur.

Ik verbleef 23 nachten in een hotel en  evenveel avonden at ik dus in een restaurant buiten de deur. Verder heb ik honderden kilometers gelopen (niet te tellen), heb ik in mijn eigen woonplaats mijn werk op de fiets en de scooter gedaan en heb ik gereisd met de trein, metro, tram, bus en zelfs met de taxi om op de werkplek te komen.

Het dichtstbijzijnde verkooppunt van 2014 bevond zich aan de overkant van mijn huis, op slechts 10 meter, het meest verre verkooppunt in London. Wat het weer betreft hadden we een goed jaar. Ook tijdens de buitenlandse inventarisaties had ik niet te klagen.

Collega’s
Als buitendienstman heb je niet zo veel contact met je collega’s: één keer per maand vergaderen we met zijn allen op kantoor. Dan zijn de buitenlandse trips wel een leuke afwisseling, want dan gaan we met zijn tweeën op pad. Overdag ben je weer Remy, maar ’s avonds gezellig bijpraten. Ondanks het feit dat we elkaar maar weinig zien, kennen we elkaar ondertussen goed. De meeste van ons kennen elkaar toch al weer zo’n tien jaar…

Het nieuwe jaar
Inmiddels is 2015 alweer begonnen en is het grote inplannen van alle buitendienstwerkzaamheden weer begonnen: 12 buitendienstmannen, 400.000 verkooppunten, naast inventariseren in je eigen regio ook collega’s helpen en naar het buitenland gaan. Met onze Europese plannen is niets mis. Inmiddels heb ik Kopenhagen, Athene, London, München en Hamburg al ingepland. Daarnaast gaat mijn reguliere werk gewoon door. Ik ben benieuwd welke nieuwe werkzaamheden er in 2015 op mijn pad komen.

Ons werk wordt wel eens geromantiseerd: “lekker een beetje door de winkelstraten lopen het hele jaar. Relaxed!” Natuurlijk blijft het een leuke baan, maar er moet hard gewerkt worden en altijd scherp gebleven worden om de kwaliteit te waarborgen. En een hele dag in de stortregen is toch net iets minder leuk (zie mijn foto van afgelopen donderdag). Ondanks dat zie ik 2015 met plezier tegemoet.

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.