Top 100 winkelformules in Nederland

Aan het begin van het jaar stellen we altijd twee Top 100’s  op.  De ene Top 100 geeft aan welke formules de meeste verkooppunten hebben. De andere Top 100 geeft aan welke formules de meeste winkelverkoopvloeroppervlakte hebben. De vraag is dan vervolgens: welke verschuivingen hebben plaatsgevonden. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? Ik stip hier een paar opvallende veranderingen aan. Wilt u meer in detail weten wat de stand is, dan kunt u de top 100 gratis downloaden.

Banken

De Rabobank staat nog net in de top 5, maar het aantal vestigingen neemt gestaag af. In 2013 stond de Rabobank nog op de tweede plaats met 810 filialen. Twee jaar later zijn dit er ruim 250 minder. Ook de ABN-AMRO zakt in de ranking naar de 19e plaats. Bij deze bank zijn 110 vestigingen verdwenen. De Regiobank is als nieuwkomer de Top 100 binnengekomen. Dit omdat deze bank zich steeds prominenter manifesteert met een eigen gezicht. Waar Rabobank en ABN-AMRO steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen, komt de Regiobank steeds duidelijker naar voren.

Supermarkt

Natuurlijk is ook de ombouw van C1000 naar Jumbo terug te zien in de Top 100.  Bij het aantal verkooppunten stijgt Jumbo naar de 11e plaats. In de top 100 voor wvo zelfs naar de 2e plaats. Een andere grote stijger in de supermarktbranche is de Dirk. Deze is van een 55e plaats gestegen naar de 30e plaats (qua winkelvloeroppervlak). Dit komt door de samenvoeging van Dirk van den Broek, Digros en Bas van der Heijden.

Electronika

Een andere ombouwactie die we terugzien is het verdwijnen van de Saturn en de toename van het aantal filialen van de Media Markt.

Wonen

Bij de meeste ketens in de woonbranche zien we kleine verschuivingen. Opvallende dalers in de Top 100 (wvo) zijn  Fixet Bouwmarkt (-12) en Swisse Sense (-10), terwijl Goossens juist 13 plaatsen stijgt. Verder komt de Keuken Kampioen dit jaar binnen op de 100e plaats.

Mode

Met 60.037 m² komt Primark met stip binnen op 59e plaats. Dit met 12 filialen, waarvan er 6 geopend zijn in 2014.

Wilt u de Top 100 (inclusief vloeroppervlak of aantal filialen) ontvangen? Vraag dan de gratis download aan.

Download-Top-100

 

.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.