Elke week verdwijnt een bloemenwinkel…

…in ons land. Retail Detail wijdde net voor moederdag een artikel aan de Belgische bloemenbranche onder de kop ‘Elke week verdwijnt er in ons land een bloemenwinkel’. Dit riep bij mij direct de vraag op hoe het er in mijn land voor staat.

Conclusie: we kunnen deze kop zo overnemen voor Nederland. Ook hier verdwijnt wekelijks een bloemenzaak. 1,2 winkel per week om precies te zijn. Waren er op 1 januari 2004 nog 4142 bloemenzaken, nu zijn dit er nog 3520. De afname is wel minder sterk dan in België: -9% over de afgelopen zes jaar, ten opzichte van – 14% in zes jaar in België.

Verschuivingen in de bloemenbranche
Een bos bloemen behoort niet direct tot de eerste levensbehoeftes, en is dus gevoelig voor de economische recessie. Uit cijfers van HBD blijkt dat de bestedingen aan bloemen en planten in 2011 en 2012 zo’n 10% per jaar zijn afgenomen. Bovendien verliezen de bloemenwinkels in Nederland marktaandeel aan de supermarkten en de markt. In België blijken juist de benzinestations flink wat marktaandeel van de bloemenzaken af te snoepen.

Internet
Bloemen worden in 5% van de gevallen via internet besteld (Bron: HBD 2012). Dit zijn niet alleen webwinkels maar ook websites van fysieke winkels. Meestal gaat het daarbij om bloemen die als kado bij een ander bezorgd moeten worden. Tuinartikelen zijn bijvoorbeeld veel internetgevoeliger. Hier werd in 2012 11% van de omzet via internet gerealiseerd.

Survival of the finest?
Vorige week vroeg mijn collega Gertjan Slob zich af waarom merkwinkels het goed doen in crisistijd? Ik vraag me af of hetzelfde geldt voor de betere bloemist. Mijn vriendin werkt in een bloemenzaak. Haar baas heeft twee jaar geleden een nieuwe winkel geopend in het luxe segment. Deze winkel staat voor  kwaliteit en duurzaamheid en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Dit concept slaat ondanks de crisistijd buiten verwachting aan…

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.