Gerard Zandbergen
25 jaar bij Locatus

Gerard Zandbergen, CEO Locatus is per 1 december 25 jaar in dienst. Hij startte in 1998 bij de voorganger van Locatus, D&P Geografische Informatiesystemen BV. Komend vanaf Experian gaf hij mede de impuls om een overstap te maken van consultancy bureau naar verzamelaar & leverancier van retaildata. Oprichter van deze specialist in retailinformatie is Baptist Brayé. 

25 jaar historie

Gerard ZandbergenBij D&P Geografische informatie ontstond het idee om een retaildatabase op te bouwen. Elk vestigingsplaatsonderzoek was zeer tijdrovend en kostbaar, omdat men eerst zelf informatie moest verzamelen om goed advies te kunnen geven. “Deze informatie heeft toch iedereen nodig voor locatiebeslissingen” was het idee. 

En zo ontstond Locatus. De eerste paar jaar nog onder naam van D&P en vanaf augustus 2000 als Locatus. Een naam die beter paste bij de nieuwe richting: het verzamelen van locatie gerelateerde data over retail. De naam Locatus is nog steeds zeer passend, nu het aanbod is uitgebreid met data over de woningbouwplannen en de kantorenmarkt in Nederland.  

Het begon met supermarktbranche

In de beginjaren van Locatus werden als eerste alle supermarkten in Nederland in kaart gebracht. De grote supermarkten deelden hun informatie en kregen in ruil daarvoor een landdekkende database.  

Uniek voor die tijd was dat de informatie via een GIS systeem in beeld werd gebracht. In één blik had men concurrentie en wittevlekken in kaart. Nu vanzelfsprekend, maar toen zeer innovatief. Het was nog de tijd van de landkaarten en stratenboeken, dus er ging voor velen een nieuwe wereld open. Deze informatie gaf snel en goed overzicht.  

Na jaren van bouwen resulteerde dit uiteindelijk in een goede en volledige database van alle retail in Nederland (2003) en België (2008). Een database die Locatus sindsdien gestructureerd onderhoudt en steeds verder uitbouwt met analysetools zoals de Retail Risk Index of IRIS (omzetvoorspeltool). 

De laatste jaren ook met andere informatie dan alleen retail, zoals de Database Woningbouwplannen. Ook hier speelde de supermarktbranche een belangrijke rol. Supervastgoed Makelaardij begon met verzamelen van informatie over woningbouwplannen om hun advieswerk goed te kunnen doen. Locatus nam in 2021 het stokje van hen over en bouwde dit uit tot een landdekkende database, eveneens gekoppeld aan een GIS systeem.  

En dat is waar Gerard Zandbergen na 25 jaar nog steeds voor staat: zorgen dat bedrijven zich bezig kunnen houden met hun core business en geen tijd hoeven te verspillen aan informatie verzamelen om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. Of het nu gaat om retail, woningbouwplannen of kantoren.

Enkele wapenfeiten 

1-12-1998 Gerard Zandbergen treedt in dienst bij D&P Geografische Informatiesystemen BV 

1-8-2000 Naamswijziging D&P Geografische Informatiesystemen wijzigt in Locatus BV 

1-8-2000 Verhuizing van Den Haag naar Woerden 

1-1-2004 Gerard Zandbergen neemt aandelen in Locatus  

19-12-2005 Oprichting Locatus België  

April 2007 Gerard neemt aandelen van oprichter Baptist Brayé over 

1-6-2021 Verhuizing van Woerden naar Utrecht 

2022 Introductie Database Woningbouwplannen Nederland

2023 Introductie Database Kantoren Nederland

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.