Het Rokin:
van bouwput naar naaldhakproof boulevard

Iedereen die wel eens in Amsterdam komt kent het Rokin wel. Het verlengde van het Damrak en parallel lopend aan de Kalverstraat. De laatste 10 jaar was het een bouwput, maar daar begint nu eindelijk een eind aan te komen. Een nieuwe toplocatie in hartje Amsterdam lijkt in zicht.

Eigenlijk is het Rokin nooit echt aantrekkelijk geweest voor bezoekers. Niet bepaald gezellig en weinig tot geen echte publiekstrekkers. Daar werd het met de bouw van de Noord/Zuidlijn niet beter op. Minimaal 10 jaar stond het Rokin vol met bouwketen en bijbehorende hekken. Verkeerstechnisch was het een drama om er langs te komen. Maar daar komt binnenkort verandering in.

De belangrijkste publiekstrekker wordt het nieuwe metrostation. Vanaf juli 2018 zal dit station aan de Noord/Zuidlijn in gebruik zijn. Deze halte heeft de potentie het drukste metrostation van Amsterdam te worden, met trekkers als de Dam, de Wallen en de Kalverstraat binnen handbereik. Er worden rond de 50.000 in- en uitstappende reizigers per dag verwacht. Naast de metro komt een grote parkeergarage met 330 plaatsen en een stalling voor 300 fietsen. Klein probleem met de parkeergarage is dat men nog geen aannemer heeft gevonden om hem af te bouwen, maar ook dat zal niet lang meer duren.

 

 

 

 

 

 

 

De openbare ruimte is er inmiddels zo goed als klaar voor. Deze ruimte is onderdeel van het project De rode loper, een nieuwe toegang tot Amsterdam Centrum. De route loopt van het Centraal station via het Damrak en de Dam naar het Rokin, om vandaar via de Vijzelstraat verder Amsterdam in te lopen. Ook het Rokin is dus grondig aangepakt, en dat is te zien.

De brede stoep aan de oostkant wordt omringd door nieuw aangeplante iepen en er is ruimte genoeg voor terrassen, gezellige bankjes, mooie straatverlichting, fonteinen en  kunst. Er is een wandelpromenade gecreëerd vanaf de Dam via het Rokin en de Oude Turfmarkt, richting het Muntplein. De nieuwe naaldhakproof bestrating van natuursteen geeft de stoepen de allure van een mooie Franse boulevard. En dat in Amsterdam. Best wel bijzonder in de stad die bekend staat om zijn smalle straatjes en grachten.

Ik zie wel potentie in dit gebied. Hudson Bay heeft zich inmiddels aan de boulevardzijde gevestigd, samen met nieuwe horeca. Aan de westkant loopt de straat parallel aan de Kalverstraat. Er zijn 10 steegjes die het Rokin met de Kalverstraat verbinden, en in het huidige plan worden deze steegjes toegankelijker gemaakt om het gebruik te stimuleren. Metroreizigers en winkelpubliek zullen zo eerder de overvolle Kalverstraat ontvluchten naar het vernieuwde Rokin.

We gaan het voor u in de gaten houden, maar ik denk dat we hier over een jaar of twee één van de drukste punten van het land hebben.

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.