Hoe drukbezocht zijn die evenementen nu echt?

De grootste boekenmarkt van Nederland, het Dickens festijn, Deventer op Stelten, de Goede Vrijdagmarkt. Deventer trekt bezoekers uit het hele land met deze evenementen. Ik ben altijd heel benieuwd naar de bezoekersaantallen. Niet alleen als inwoner van de stad, maar natuurlijk ook vanuit professioneel oogpunt. Daarom verbaas ik me vaak over de grote verschillen in de aantallen die genoemd worden.

Heeft de ene bron het over 100.000 bezoekers, dan wordt vanuit een andere bron 130.000 bezoekers genoemd. Voor één en hetzelfde evenement. En als ik het gevoel heb dat het op de boekenmarkt veel drukker was dan Deventer op Stelten, beweren de cijfers weer andersom.

Als je dan eens wat verder graaft, kom je al gauw tot de conclusie dat men appels met peren vergelijkt. Bij het ene evenement werkt men samen met het openbaar vervoer en zijn de mensen die met de trein en bus reizen de basis voor de telling/schatting. Bij een ander evenement gaat men uit van het aantal mensen dat de pendeldienst gebruikt vanaf de grote parkeerplaatsen rond de stad. Weer een andere keer wordt er handmatig geteld. Al deze telmethodes geven een druktebeeld, maar zijn natuurlijk nooit met elkaar te vergelijken. Dus eigenlijk zeggen die cijfers niet zoveel.

Deventer---dickens2_645px

Het registeren van bezoekersaantallen wordt pas zinvol als je dit bij alle evenementen op dezelfde manier doet. En deze methode jaar na jaar herhaalt. Dan pas kun je uitspraken doen over de ontwikkeling van deze evenementen. En maatregelen nemen om meer mensen naar een evenement te trekken. Of, misschien raar gezegd, proberen minder mensen te trekken. Want soms kan een evenement ook te druk worden. Bij teveel mensen is het niet meer leuk, of kan het zelfs gevaarlijk worden.

Locatus telt al 15 jaar handmatig op dezelfde wijze. Daarnaast rollen we ook een netwerk uit van WiFi-sensoren. Ideaal om een goed druktebeeld te krijgen in de winkelstraat, maar ook bij grootschalige evenementen. Onze partner Bluemark verzorgt al jaren het druktebeeld bij Serious Request. Bij dit populaire evenement wordt streng in de gaten gehouden dat er niet teveel mensen rondom het Glazen Huis komen te staan.

Wilt u ook de drukte bij uw evenementen goed in beeld hebben?
En dit kunnen vergelijken met de normale drukte in uw stad?

Lees meer over Passanten 24/7

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.