Welke woonplaats heeft nog een foodspecialist?

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat ik een blog heb geschreven over de aan- of afwezigheid van supermarkten in een woonplaats. Daaruit bleek dat er steeds meer woonplaatsen zijn zonder supermarkt. Nu ben ik zelf in een kleine woonplaats opgegroeid en zie daar heel wat winkels verdwijnen. Zoals Abe Osinga, Gilles van Dalen en Arie Blaauboer. Met andere woorden de bakker, de slager en de groenteboer. Zo vergaat het niet alleen in mijn geboorteplaats. Waar zien we deze foodspecialisten nog wel?

Het aantal foodspecialisten varieert flink per provincie. Friesland heeft in verhouding de meeste slagers, terwijl Zeeland en Limburg juist meer bakkers en groenteboeren hebben.

foodspecialisten_per_provin

Aantal bakkers, slagers en groenteboeren neemt sterk af
Als we kijken naar de bakkers dan zijn er nog 3.800 over van de ruim 4.300 in 2004 (-11,6%). Het aantal slagers is met 35% afgenomen en is nu 1.940. De branche groente & fruit laat de grootste daling zien met 40% ten opzichte van 2004. Er zijn nog maar zo’n 1.000 groenteboeren in heel Nederland.

Waar zijn nog wel foodspecialisten?
We zien hier een vergelijkbare landelijke spreiding als bij de supermarkten. Het noorden heeft veel plaatsen zonder een foodspecialist. Terwijl Friesland wel de meeste slagers per 100.000 inwoners heeft.

Onderstaande drie kaarten laten zien welke woonplaatsen wel/geen bakker, groenteboer of slager hebben.

slagers_zonder_rand

bakkers_zonder_rand

groente_zonder_rand

 

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.