Hoe gaat het in de Groente- & Fruitbranche?

De vakantieperiode is begonnen en daarmee is de ‘komkommertijd’ aangebroken. Voor mij een goede reden om onze branche Groente & Fruit onder de loep te nemen. Verdwijnen de groenteboeren uit het straatbeeld of valt het allemaal wel mee? En zien we verschillen in Nederland en België?

De omzet van de groentespeciaalzaken neemt nog jaarlijks af. De supermarkt is veruit de voornaamste concurrent. Deze daling in de omzet zien we ook terug in het aantal verkooppunten in de branche. In België waren op 1 januari 2015 nog 754 groentespeciaalzaken en in Nederland 1.052. Het aantal verkooppunten liep tussen 2008 en 2015 terug met respectievelijk 31% en 24%.

Grafiek: Aantal verkooppunten branche Groente & Fruit

Grafiek-Groente-en-Fruik

In België krimpt de branche sterker dan in Nederland, maar desondanks hebben de Belgen meer groentespeciaalzaken per inwoner dan de Nederlanders. België heeft 0,67 groentespeciaalzaak per 10.000 inwoners en Nederland 0,62.

De groenteboer is nog niet uit het straatbeeld verdwenen maar regionaal zijn er duidelijke verschillen te zien. Het aanbod is in de provincie West-Vlaanderen (1,26 per 10.000 inwoners) aanzienlijk ruimer dan in Flevoland (0,22) en Luxemburg (0,18).

vkp10000-inw-groente-fruit-

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.