Meer webwinkels dan gewone winkels? Echt niet!

Eind 2015 meer webwinkels dan (gewone) winkels, zo las ik eerst in de Volkskrant vorige week. En daarna pagaaide zo’n beetje iedereen dat na. Zonder ook maar één kritische vraag daarover te stellen.

Wat mij betreft kan deze bewering worden toegevoegd aan het lijstje fabels in de winkelmarkt. Er is in de retailmarkt al heel wat commotie ontstaan over onderstaande uitspraak in een artikel uit de Volkskrant:

Aan het einde van 2015 zal het aantal webwinkels voor het eerst groter zijn dan het aantal fysieke winkels. Als het huidige groeitempo aanhoudt, zullen er eind dit jaar een kleine 100.000 webshops zijn, terwijl Nederland ongeveer 95.000 fysieke winkels telt.’

Absolute flauwekul dus. Er zijn volgens Thuiswinkel.org rond de 50.000 webwinkels. Het CBS houdt het voor eind 2014 op ongeveer 30.000 webwinkels. Wat het precieze aantal is weet ik ook niet.

Wat ik wel weet: In de Locatus databank noteren we vandaag 97.858 winkels. En dat lijkt mij ruim meer dan 50.000 of 30.000. Hoe dit eind 2015 zou moeten leiden tot meer webwinkels dan gewone is mij een raadsel. Het is mij ook een raadsel waarom de media deze onzin overneemt.

Hoe groot is de virtuele leegstand?
De genoemde 97.858[1] winkels zijn vandaag in bedrijf. Zonder leegstand dus. Wij hebben 14 man dagelijks onderweg die continu checken of winkels er nog zijn en waar de leegstand is. Als ik vervolgens in een ander artikel lees dat de grote webwinkels steeds groter worden en dat er voor kleintjes bijna geen plek meer is, dan vraag ik mij af hoeveel van de genoemde 30.000 tot 50.000 webwinkels virtueel leegstaan? Hoeveel van die webwinkels zouden de 1.000 euro omzet per jaar niet halen? Als we dat als leeg bestempelen dan zal het nog wel even duren voordat er meer webwinkels zijn dan fysieke winkels.

[1] Hier gaat het om 97.858 verkooppunten in de detailhandel (winkels). Ook de leegstand zit niet in dit getal. Verder is dit getal exclusief de dienstverleners zoals kappers, restaurants, edelsmit, schoonheidssalons etc. In het totaal zijn er in Nederland ruim 220.000 verkooppunten.

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.