Over de explosieve groei van de ijssalons in Nederland

In mei kondigde stadsdeel Centrum van Amsterdam een onderzoek naar de explosieve groei van ijssalons in de binnenstad aan. Sinds zes jaar hoeven ijssalons in Amsterdam niet meer te beschikken over een horecavergunning. Deze ijssalons zijn wel aan speciale regels verbonden. Ze mogen geen tafels en stoeltjes hebben en er mogen geen wafels of crêpes in de winkel worden gebakken. Heeft alleen Amsterdam met een grote toename te maken?

Landelijke trend

Ook landelijk zien we een aanzienlijke groei. Het aantal ijssalons is de laatste 10 jaar bijna verdubbeld: dit aantal is gestegen van 418 in 2005 naar ruim 800.

Figuur 1: ontwikkeling aantal ijssalons 2005-juli 2015

ijssalons-vkp

Verschillen tussen winkelgebieden

Niet alleen Binnensteden zoals Amsterdam hebben te maken met een enorme groei aan ijssalons. Ook in de andere (centrale) winkelgebieden is het aantal sterk toegenomen. In de Kernverzorgende centra klein met maar liefst 156% – van 39 in 2005 naar ca.100. Het Centrum van Amsterdam spant echter de kroon binnen de Binnensteden, met een toename van 20 ijssalons in 10 jaar tijd.

Figuur 2: ontwikkeling aantal ijssalons 2005-juli 2015 naar winkelgebiedstypering

ijssalons-type-winkelgebied

Regionale verschillen

De sterke stijging wil natuurlijk niet zeggen dat op elke hoek van de straat in Nederland een ijssalon te vinden is. Er zijn duidelijk regionale verschillen. In de provincie Noord-Holland zijn absoluut gezien in 10 jaar tijd de meeste ijssalons geopend namelijk 89. De provincies Drenthe en Flevoland blijven achter met een stijging van respectievelijk 5 en 6 ijssalons.

In Limburg hebben de inwoners 7,8 ijssalons per 100.000 inwoners. In Groningen en Flevoland zijn relatief de minste ijssalons te vinden.

IJssalon-provincie-100000-i

Wilt u weten hoe het er in uw branche voor staat? En waar uw concurrenten zitten?

Bekijk de Verkooppunt Verkenner

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.