Welke Europese Retail Plans zijn een stedentrip waard?

Locatus gaat de komende jaren het aantal Europese Retail Plans (retailplattegronden) fors uitbreiden. Wij brengen dus van elke Europese stad van enig belang de retail in kaart. Natuurlijk kent iedereen Barcelona, Berlijn, Londen en Parijs. Velen van u zullen deze steden wel eens bezocht hebben. Daar zal deze blog dus niet over gaan.

Nu de vakanties zijn begonnen is het leuk om eens te vertellen welke minder bekende steden een bezoek waard zijn. Hieronder mijn Top 5. Ik begin met de vijfde plaats:

5. Zürich

De stad van de banken. Het centrum van Zürich heeft twee kanten, het westelijke deel is het deel met de grote winkelketens en een breed scala aan zéér luxe winkels. Het oostelijke deel van het centrum is het deel met de historische gebouwen en kleinere speciale winkels. Zurich ligt bovendien aan een meer, waar je met mooi weer een prachtig uitzicht hebt op de omliggende Alpen.

4. Bordeaux

De wereld hoofdstad van de wijn. Zo noemt Bordeaux zichzelf. De stad lijkt qua stijl en gebouwen veel op Parijs, maar heeft niet de drukte en hectiek van Parijs. Lang was Bordeaux een grauwe stad, maar begin 21e eeuw is de stad onder handen genomen en zijn historische gebouwen gerestaureerd. Met name de Triangle d’Or is een prachtig deel van de stad, waar ook veel luxe merkwinkels te vinden zijn. Vanuit Bordeaux is een bezoekje aan de omliggende wijngebieden een must. Zo kun je eenvoudig met de trein naar Saint-Émillion.

3. Lille

De meeste Nederlanders passeren Lille alleen. onderweg naar het Zuiden of Parijs. Dat is jammer, want Lille heeft een prachtig Middeleeuws centrum met veel bijzondere winkels en horeca. Dit allemaal op slechts twee uur rijden van Breda. Lille staat vooral bekend als grauwe industriestad. De stad heeft echter een facelift ondergaan, sinds de benoeming van Lille tot culturele hoofdstad in 2004. Lille heeft een uitgebreid zwerfmilieu met veel historische straten en pleinen, maar ook een hypermodern winkel- en zakencentrum Euralille, direct bij het station.

2. Oslo

De Noorse hoofdstad is waarschijnlijk de duurste van alle Europese steden, maar wel een heel mooie. De stad heeft een historische winkelstraat die aan de ene kant wordt begrensd door het station en het prachtige opera gebouw en aan de andere kant door het moderne winkelcentrum Aker Brygge. Op mooie dagen is dit een heel gezellig uitgaansgebied met terrassen direct aan het water van het Oslo Fjord. Een must see in Oslo is ook de beeldentuin in het Vigelands park en net buiten de stad de Holmen Kollen. Vanaf de skischans heb je hier op mooie dagen het meest fantastische uitzicht over de stad.

1. Wenen

Wenen is één grote duik in de Europese geschiedenis. De stad heeft langs de Burgring / Opernring een aaneenschakeling van paleizen, kerken, musea en andere historische gebouwen. Vanuit het oude stadspaleis van de Oostenrijkse keizers, de Hofburg loop je direct de Kohlmarkt op en de binnenstad in. Recent is hier een heel nieuw winkelgebied gecreëerd dat een groot aantal luxe merken herbergt. Naast de binnenstad heeft Wenen met de Mariahilferstrasse nog een tweede belangrijk winkelgebied. Deze straat is meer op het lokale winkelpubliek gericht en het centrum meer op de toeristen. Aan de rand van de stad is nog de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad te vinden: het Schönbrunn paleis.

dlldlld
Buiten de grote bekende steden zijn er dus nog veel meer steden om te ontdekken.

Is uw vakantie al weer achter de rug?

En wilt u zelf een winkel openen in één van deze steden?

Dan hoeft u de grote Europese steden niet allemaal langs te reizen om een keuze te maken. Met de Locatus Retail Plans krijgt u al een goed beeld van de winkelgebieden. En waar de meeste passanten lopen.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.