Waar zien we de meeste groei in de retail?

Nog niet zo lang geleden had ik een gesprek met een relatie over het “bloggen”. Zelf een fervent blogger en ook iemand die daar wel een mening over heeft. Ik vertelde hem dat ik toch af en toe wel op zoek ben naar een onderwerp. Hoe kan dat nou, met zo’n schat aan data. Tja, daar heeft hij een punt. Dus aan de slag dan maar met de database.

En omdat er al genoeg over de negatieve effecten van de crisis wordt geschreven, ga ik op zoek naar positieve trends.  Welke branches groeien als we kijken in de Locatus database?

De eerste is een inkoppertje. Het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlakte. Welke branche heeft de meeste vierkante meters toegevoegd ten opzichte van 2004?

 1. Supermarkten (+ 572.572 m²)
 2. Bouwmarkten (+ 506.315 m²)
 3. Woonwarenhuizen (+ 364.161 m²)

 

Maar als we kijken welke branche procentueel het meest gestegen is t.o.v. 2004 zien we heel iets anders.

 1. Hoortoestellen (+ 212%)
 2. Natuursteen (+ 196%)
 3. Software en Games (+ 158%)

 

Vervolgens heb ik naar het aantal winkels gekeken. Te beginnen met  de vraag in welke branche het aantal winkels het meest gegroeid is t.o.v. 2004.

 1. Damesmode (+959)
 2. Modeaccessoires (+ 557)
 3. Hoortoestellen (+ 389)

 

Tot slot de procentuele groei  van het aantal verkooppunten ten opzichte van 2004.

 1. Hoortoestellen (+ 177%)
 2. Koffie en Thee (+ 152%)
 3. Modeaccessoires (+ 119%)

 

En ook hier staat de vergrijzing op één. De conclusie is dat de branche hoortoestellen het goed doet dankzij de vergrijzing.  Gevoelsmatig zeg ik dat de oudere Nederlander al jonger wordt. Een man van 50 (lees 52) is ten heden dage nog een jonge vent. De huidige ouderen geven minder geld uit dan de gemiddelde Nederlander. Maar zal dit ook gelden voor de ouderen van de toekomst? Ik denk dat de ouderen steeds later ‘ouderen’ worden en bestedingspatronen gaan verschuiven. En daar liggen de kansen voor de toekomst…

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.