Voor een goede specialist komen de klanten van verre…

 

Dit weekend naar het zuiden afgezakt voor een bezoekje aan mijn ouders in Schinnen. Terwijl ik met mijn moeder door het dorp rijd, zeg ik “Goh, dat die kinderschoenwinkel hier nog steeds zit”. “Nog steeds zit?”, antwoordt mijn moeder “Hij heeft zelfs uitgebreid”. En dat terwijl de drogist, bloemist en supermarkt al zijn vertrokken. Waarom draait deze winkel wel goed?

 

Van het aantal passanten die dagelijks voor zijn winkel langslopen moet hij het duidelijk niet hebben. De winkel ligt aan een doorgaande weg, tegenover een pleintje met een pizzazaak en een groentewinkel. Maar toch komen mensen van heinde en ver gericht naar deze winkel.

Persoonlijke benadering
Mijn plan was om binnen te lopen en de eigenaar zelf eens te vragen naar het hoe en waarom. Maar hij was druk bezig om een gezin met twee kinderen te helpen. Er kwam een hele uitleg over waarom hij juist deze schoenen had uitgekozen. Er bekroop me een déjà vu-gevoel. Ook ik heb hier in een ver verleden gezeten met mijn oudste. Destijds kwamen er toch nog schoenen tevoorschijn die ik niet in de winkel zag. Of nog een andere kleur van een model dat ik leuk vond. Met als resultaat dat ik de winkel verliet met twee paar schoenen voor mijn dochter.

Méér dan kinderschoenen
Wel was ik verbaasd toen ik de winkel nu weer binnenkwam. Ik verwachtte een kinderschoenenparadijs, maar ik kwam terrecht in een speciaalzaak voor “voetverantwoorde pasvormschoenen voor jong en oud” . Weer terug bij mijn ouders weet mijn moeder wel hoe het allemaal zo gekomen is. In plaats van zijn vaders schoenenwinkel in Brunssum over te nemen, heeft hij diens assortiment naar Schinnen gebracht. En daarmee ook weer een nieuwe stroom klanten die op zoek zijn naar ‘de specialist’.

Niet meer in de rij
Toch kan ik me er nog niet helemaal een beeld bij vormen dat deze winkel juist hier zo goed loopt. Maar mijn moeder weet dit wel te schetsen. “Als de nieuwe collectie binnen is staan er soms zelfs wel 12 mensen buiten in de rij! Ze zijn dan de hele zaterdag met vijf  mensen personeel bezig om iedereen te adviseren.” Ik heb goed nieuws voor deze mensen. Deze winter hoeven ze niet meer buiten in de kou te wachten. Net als bij de kapper is een uitgebreide leestafel neergezet, met een koffiehoek. Zodat je op je gemak kunt wachten tot je geholpen wordt.

Kern van deze zaak
Het kernproduct van deze winkel is niet de schoen, maar het schoenadvies! En het nieuws over deze persoonlijke benadering verspreidt zich van oudsher met name via mond-tot-mond-reclame. Natuurlijk heeft hij ook een uitgebreide website,  waarin de verschillende productcategorieën (voetverantwoord, voetveilig, voetvriendelijk en voetverzorgend) worden toegelicht. Maar de  mensen stappen toch graag in de auto voor zijn advies en service. En als je speciaal naar Schinnen rijdt voor schoenen, zorgt hij er wel voor dat je de winkel niet uitgaat zonder een nieuw paar schoenen dat bij jouw voeten past.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.