Revival van de Jan Evertsenstraat?

In de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West komt een Albert Heijn. Waarom kiest Albert Heijn voor deze locatie? Toen ik in de lente van dit jaar voor de twaalfde keer in dit winkelgebied de ´boel´ weer eens actualiseerde voor ons retailbestand, viel mijn oog vooral  op de leegstand. Het blok tussen de Admiralengracht en de Krommertstraat telt elf winkelpanden, waarvan er maar liefst zeven leeg stonden. Wat is het toekomstperspectief voor deze straat?

Meer koopwoningen
De ´Jan Eef´ is een typisch Amsterdamse winkelstraat in een typisch Amsterdamse buurt. Vanaf 2001 volg ik de ontwikkelingen op de voet en zag ik de straat achteruitgaan qua winkels. Wel zag ik het aantal koopwoningen toenemen en merkte ik in de loop van de jaren dat de buurt wat ging ´verjuppen´. Deze jonge urbane professionelen werken overdag en winkelen er niet. Met als gevolg dat het aantal filialen van winkelketens de afgelopen jaren sterk afnam. In 2005 waren er nog 35 formules vertegenwoordigd waaronder een Rabobank, Bruna, Deco Home, Beter Horen, Brilservice en maar liefst 6 uitzendbureaus. In 2012 waren deze verdwenen en kwam het aantal formules op 22.

Dieptepunt in 2010
In oktober 2010 leek het dieptepunt bereikt met de overval en moord op juwelier Fred Hund. In dat jaar dacht ook ik, een van nature optimistisch personage, dat het nooit meer goed zou komen met deze straat. Echter het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan en ik zie dat de Jan Eef begint te veranderen. Een ondernemer met een herenmodezaak had al een keer tegen mij gezegd: ‘let op deze wijk wordt populairder dan de Pijp, al kan het nog wat jaren duren’. Toen keek ik hem wat meewarig aan, maar nu begin ik hem te geloven. Na de brute overval op de juwelier werd een buurtcomité opgericht onder de naam: ‘Geef om de Jan Eef’ met bijbehorende website om de oude winkelstraat te reanimeren.

Revival
Ondertussen begint het winkelaanbod in positieve zin te veranderen. Het aantal belwinkels is gehalveerd en het aantal shoarmazaken is met een derde afgenomen. Er zijn nu twee grand-café´s en er komen wat hippere modezaken. In 2013 wordt de Albert Heijn geopend en de voorzitter van de ondernemersvereniging, die sinds jaar en dag een notenspeciaalzaak runt, is erg optimistisch geworden.

De Jan Evertsenstraat zit in een opwaartse spiraal. Ik denk dat ik voor 2018 al een onderwerp voor een blog heb!

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.