Woensdag voor kerst de drukste dag van het jaar

Hoe druk was het in december in de winkelstraten? Locatus heeft vele honderden telsystemen hangen in Nederland, België en Frankrijk. Via deze telsystemen kunnen wij perfect de drukte monitoren in de belangrijkste steden van deze drie landen.

Voor dit blog heb ik gekeken naar Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Den Haag, Parijs, Rotterdam en Utrecht.

Een eerste opvallende constatering is dat in de centra van alle steden, behalve de twee Belgische, woensdag 23 december de drukste dag was. Normaliter zijn de zaterdagen altijd de dagen met het meeste winkelpubliek. Te verwachten was dus dat de zaterdag voor kerst de topdag zou zijn geweest, maar in de Nederlandse steden en Parijs wint de woensdag. In Brussel en Antwerpen was de zaterdag voor kerst wel de drukste dag.

Grafiek 1: Drukte in de winkelstraat in indexcijfers.
woensdag23dec_645px
De laatste week voor de kerst (telkens gemeten van vrijdag tot en met donderdag) was in de meeste steden de drukste week. Kijkend naar de kerstweek en de zes daaraan voorafgaande weken, zien we dat deze week vaak met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Behalve in Parijs en Brussel. Is dit toch nog het gevolg van de terreuraanslag in Parijs?

Grafiek 2: Drukte in de winkelstraat per week in indexcijfers.

woensdag23dec_per_week_stad_645px

De gevolgen van de terreuraanslag in Parijs zijn duidelijk terug te zien in de passantencijfers. In Parijs zelf, maar ook in de andere steden, zien we een terugval van de passantenaantallen. Dit effect lijkt echter wel van korte duur. Al snel herstellen de aantallen zich weer naar het niveau van voor de aanslag. In Brussel duurt dit herstel nog iets langer, vanwege het hoogste niveau van terreurdreiging eind november.

Al met al zijn consumenten geschrokken van de aanslagen en de daarop volgende terreurdreiging. Maar toch gaat iedereen weer vrij snel over tot de orde van de dag. En druk aan de slag met kerstinkopen.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.